IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударът от войната в Украйна по германската икономика ще се усеща години

Руската инвазия ще коства на германската икономика 3 пр. пункта от растежа тази година, смята икономистът Марсел Фрацшер

09:46 | 24.08.22 г. 2
Марсел Фрацшер. Снимка: Германски институт за икономически изследвания (diw.de)
Марсел Фрацшер. Снимка: Германски институт за икономически изследвания (diw.de)

Икономическото въздействие от руската инвазия в Украйна върху Германия ще продължи години, прогнозира влиятелният икономист Марсел Фрацшер от Германския институт за икономически изследвания (DIW) пред Ройтерс, добавяйки, че то може да струва 3 процентни пункта от растежа на икономиката тази година. 

Фрацшер, чийто институт съветва правителството на най-голямата икономика в Европа относно макроикономическата политика, смята, че въздействието на войната може да продължи до 2025 г., когато Германия очаква да се освободи напълно от зависимостта си от руски газ.

В продължение на десетилетия страната просперираше благодарение на надеждните потоци от евтин руски газ, но сега бърза да се преориентира след избухването на войната през февруари. 

„Войната в Украйна нанесе огромни щети на германската икономика“, казва Фрацшер, добавяйки, че вероятно икономическият растеж ще бъде 1,5% спрямо прогнозата му за ръст от 4,5%, направена в началото на годината.

Въздействието на войната върху инфлацията чрез високите цени на енергоносителите също ще се запази за подобен период, въпреки че икономистът отхвърля предположенията, че има причина за ограничаване на заплатите.

„Синдикатите не са толкова силни, колкото бяха през 70-те години на миналия век“, отбелязва той и допълва, че очакваният ръст на заплатите от 4,5% тази година е доста по-слаб от нивото на инфлацията от около 8%. „Дори през следващите години не виждам признаци да изпаднем в спирала на заплатите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
До: Alex SilverСтига си ни разсмивал бе компетент...Отивай пред блока на пейките , там може би ще звучиш по на място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Нищо вярно няма в тия паяшки твърдения. Нямаше никаква "инвазия", а ФРГ се готвеше за нея години преди това за "война на Изток", отказвайки по политически причини да сертифицира СП-2, който отговаряше на всички предварително поставени условия, имаше всички законови разрешения и се строеше съгласно издадените разрешения. Дойчовците решиха със задна дата да променят условия. Поставиха икономиката си в услуга на пиндостанската политика. Сега реват, че Путин им е взел акъла. Де да беше така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още