IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика записа по-нисък ръст от очакваното

Данните предполагат, че поведението на потребителите се е променило, обясниха от статистическата служба на страната

12:05 | 12.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската икономика се е разраснала с по-малко от очакваното през юли, когато е отчетен спад в производството на енергия, а строителният сектор също е бил засегнат от високата инфлация, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се е повишил с 0,2% на месечна база през юли, докато очакванията бяха за ръст от 0,4 на сто. За сравнение - през юни БВП намаля с 0,6 на сто. В трите месеца до края на юли показателят е останал без промяна спрямо предходния тримесечен период.

Промишленото производство е намаляло с 0,3% на месечна база, строителната продукция с 0,8%, а секторът на услугите е отчел ръст от 0,4 на сто.

"Данните предполагат, че може да има известни промени в поведението на потребителите и по-ниско търсене в отговор на нарасналите цени", обясниха от статистическата служба на страната (ONS) относно спада в производството на енергия. Само електричеството е поскъпнало с 54% на годишна база през юли.

Причина за понижението в търсенето на енергия може да са били и горещините през юли въпреки сигналите, че те са допринесли за ръст в продажбите на сладолед и повече посещения в увеселителните паркове и голф игрищата.

Миналия месец Английската централна банка (АЦБ) прогнозира, че страната ще изпадне в рецесия в края на 2022 г., когато инфлацията ще достигне връх от над 13%.

Следващата седмица ще се състои заседание на АЦБ, като инвеститорите са раздвоени за това какъв ще е следващият ход на банката -  има очаквания за лихвено увеличение от 50 базисни пункта (б.п.) или от 75 б.п. Понастоящем лихвата е на ниво от 1,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още