IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар в САЩ може да е по-малко затегнат, отколкото се смята

Това обаче може да е необходима съставка в усилията да се потуши инфлацията

18:07 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Често се казва, че ключов риск в цикъла на затягане на паричната политика е Федералният резерв да повиши лихвените проценти, докато нещо се „счупи“. Това повдига въпроси докъде сега ще стигне Фед, за да се справи с нарастващата инфлация, пише за Financial Times Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег на Charles Schwab.

Част от причината, която се посочва за сегашната агресивност на централната банка, е силата на пазара на труда в САЩ и потенциалът тя да добави към инфлацията.

Но един по-внимателен поглед показва, че вече може да има пукнатина на пазара на труда, която не е отчетена от традиционните индикатори - включително растеж на заплатите и ниво на безработицата.

„Проучването сред фирмите“ е това, което генерира общите данни за заетите всеки месец, които Бюрото по трудова статистика на САЩ публикува. Според това проучване през август са добавени 315 хил. работни места, което е доста, но значително по-малко от 526-те хиляди през предходния месец. Разбира се, преброяването на заетите е само оценка на броя на създадените работни места; то не измерва безработицата.

Тук идва проучването на домакинствата в САЩ, от което се изчислява нивото на безработица. Това е проучване на членовете на домакинствата, така че брои хората и това дали те са заети или не.

Неотдавнашна тенденция, отчетена от проучването на домакинствата, е увеличаването на хората с няколко работи. Ако едно лице почне втора или (не дай Боже) трета работа по икономически причини, то все още се брои като едно заето лице според проучването на домакинствата. Въпреки това е възможно тези допълнителни работни места да бъдат отчетени като индивидуални работни места в рамките на проучването сред фирмите.

Допълнителен признак за скритите пукнатини на пазара на труда е намаляващият брой на работните места на пълен работен ден и много рязкото покачване на заетостта на непълно работно време. Увеличението от 442 хил. работни места в проучването на домакинствата през август на пръв поглед изглеждаше силно. Но това се дължеше основно на работници на непълно работно време, като работните места на пълен работен ден всъщност намаляха с 242 хил. Това беше третият пореден месец на спад, възлизащ на общо 465 хил. за този период.

Друга лъжичка катран в статистиката за пазара на труда е свързана със свободните работни места - най-често срещаният инструмент за проследяване, идващ от Проучването за свободни работни места и текучеството на работната сила (Jolts). Основна мярка за затегнатостта на пазара на труда е връзката между свободните работни места и броя на безработните; това съотношение е две към едно.

Проблемът е, че статистиката на Jolts вероятно надценява броя на действителните индивидуални свободни работни места. Един от критериите за разкриване на работно място е наличието на „активно набиране” на работници от дадено предприятие. Това може да включва реклами, известия в интернет, сигнали, „обявления“ от уста на уста, контакт с агенции за намиране на работа или участие на панаир на труда или подобен източник на възможни кандидати.

Освен това наличната работна ръка за тези работни места обхваща не само лица, които са безработни. Потенциалните лица, които сменят работата си, включени в броя на наетите хора, също трябва да се разглеждат като потенциално конкуриращи се за тези работни места. Това предполага, че пазарът на труда може да е по-малко затегнат, отколкото обикновено се смята, потвърдено от скорошни изследвания на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис.

Федералният резерв изрично заяви, че целта му е да отслаби свободните работни места, без значително покачване на нивото на безработица – доста тясна игла за вдяване. Но Фед също цитира необходимостта от по-сдържан растеж на заплатите - който е повишен според историческите стандарти, но остава под нивото на инфлацията. Това означава, че растежът на реалните заплати все още е на отрицателна територия.

Има още едно отражение на отслабването на търсенето на работна ръка и това е броят часове всяка седмица, които компаниите искат техните служители да отработят.

Независимо от като цяло добрите данни за ръста на заетите през август, имаше още едно намаление на работната седмица, която спада или е без промяна през пет от шестте месеца до август. Нивото от 34,5 работни часа е най-ниското от април 2020 г., когато пандемичните блокади бяха в разгара си. Спадът на отработените часове беше толкова значителен, че доведе до първия спад тази година в индекса на общите отработени часове.

Тъй като трудът е най-големият разход за много компании, а икономическият растеж и търсенето са слаби, намеците за слабост на пазара на труда вероятно вещаят по-нататъшно влошаване. Както посочва Фед, това може да е необходима съставка в усилията да се потуши инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още