IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводската активност в Китай се завръща към растеж през септември

Забавяне на растежа при услугите и песимизмът в частно проучване в сектора на производството обаче показват допълнително охлаждане

13:08 | 30.09.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заводската активност в Китай се е върнала към растеж през септември, но забавяне на растежа при услугите и песимизмът в частно проучване в сектора на производството показват допълнително охлаждане, докато икономиката се бори с ограниченията около Covid-19 и отслабващото световно търсене, съобщава Ройтерс.

Китайският официален индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството се е повишил до 50,1 пункта през септември от 49,4 пункта през август, съобщи Националното статистическо бюро в петък, надхвърляйки очакванията.

Индексът се завръща към растеж след два месеца на спад и е подпомогнат от последните мерки за облекчаване. Частното проучване на Caixin обаче показва, че заводската активност се е свила по-бързо през септември, докато официалното проучване показва остро забавяне на ръста на активността при услугите.

Признаците, че втората по големина икономика в света изпитва трудности в набирането на сила, след като за малко избегна свиване през второто тримесечие, може да засилят опасенията за световна рецесия, докато централните банки провеждат най-агресивния кръг от повишения на лихвите от десетилетия.

„На фона на икономическите политики, които влизат в сила, и отслабването на влиянието от горещите вълни производственият сектор върви нагоре, което доведе до завръщане на PMI индекса на територия на разширяване“, коментира Джао Цинхъ, старши статистик в службата.

Новите огнища на Covid са се отразили силно негативно на търговията на дребно, авиацията, настаняването и кетъринга, казва Джао, допълвайки, че воденият от държавата тласък в инфраструктурата е ускорил активността в строителството.

Официалното проучване показва, че непроизводственият PMI индекс е спаднал до 50,6 пункта през септември от 52,6 през август. Официалният общ PMI индекс, който включва производството и услугите, е стигнал 50,9 пункта от 51,7 пункта.

Частното проучване на Caixin, също представено в петък, показа, че заводската активност се е свила с по-бърз темп през септември, като индексите на производството, новите поръчки и заетостта отчитат спад заради слабото търсене. Проучването на Caixin обикновено покрива по-малките, ориентирани към износ компании.

Официалният PMI индекс показа, че индикаторът за новите поръчки за износ се е понижил до 47,0 пункта през септември от 48,1 пункта месец по-рано – тенденция, която се вижда и в анкетата на Caixin. Външното търсене е ударено от растящите лихви, високата инфлация и войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още