IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария последва тенденцията на забавяне на инфлацията

Скокът на разходите за електричество и здравна застраховка обаче вероятно ще доведе до нов ръст на цените

12:48 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария неочаквано се е забавила през декември, преди скокът на разходите за електричество и здравна застраховка да предизвикат ръст на потребителските цени този месец, съобщава Bloomberg.

Инфлацията се е ускорила до 2,8% на годишна база, заяви Федералната статистическа служба в сряда. Това е под предишните данни и под медианната прогноза за 3% в проучване на Bloomberg сред икономисти. Основната инфлация, която изключва волатилни елементи като енергия, се е ускорила до 2%.

Заради по-високия дял регулирани цени в швейцарската икономика данните вероятно са само временно явление преди ново ускорение през януари. Новата година позволява на доставчиците на комунални услуги да коригират цените и вероятно те ще прехвърлят повишените разходи на потребителите, смятат икономисти.

Държавният регулатор ELCOM прогнозира, че електричеството ще стане средно с 27% по-скъпо за домакинствата. Средната премия за здравна застраховка ще се повиши с 6,6%, посочва министерство на вътрешните работи.

Макар че инфлацията се забави от пика от 3,5% през август, тя е над тавана на Швейцарската централна банка от 2% вече почти година и бе средно 2,8% през 2022 г. Тъй като ценовата цел на централната банка все още е непостижима – регулаторът очаква завръщане към целта през последното тримесечие на 2023 г. - централните банкери вече повишиха основните лихви със 175 базисни пункта и подсказаха за още едно увеличение през март.

Базирайки се на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) с Европейския съюз, инфлацията в страната е достигнала 2,7%, което е една трета от темпа в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още