IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в Китай се връща към растежа през януари

Повишението в индекса на мениджърите по поръчките надмина очакванията на пазарите

12:52 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическата активност в Китай се върна към растежа през януари, след като вълната от новозаразени с коронавирус премина по-бързо от очакваното, пише Ройтерс.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI), измерващ активността в производството, нараства от 47 пункта през декември до 50,1 пункта през януари, съобщи националната статистическа служба на Китай във вторник. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха по-леко повишение до 48 пункта.

Границата от 50 пункта разделя повишението от понижението.

Възстановяването в активността извън производствения сектор също надмина прогнозите, спомогнато от разходите и пътуванията по време на Китайската нова година. Индексът, измерващ сектора на услугите, се покачва от 41,6 пункта през декември до 54,4 пункта през януари.

От миналия септември насам и двата индекса показваха последователни понижения.

Общият PMI, обединяващ данните за производство и услуги, се покачва от 42,6 пункта през декември ди 52,9 пункта през януари.

"Данните за PMI показват увереност в производството и операциите и че състоянието на пазара се е подобрило значително", пише в своя бележка Брус Пан, главен икономист в Jones Lang Lasalle. Той обаче подчерта, че индексът за новите поръчки - на ниво от 46,1 пункта - е източник на притеснения.

Възстановяването на активността през януари "е малко неочаквано, тъй като всички все още са нащрек", каза и Дан Уан, главен икономист в Hang Seng Bank в Китай. "Трудно е PMI да нарасне същия месец, в който се празнува Китайската нова година, тъй като служителите обичайно получават 2 седмици отпуска".

"Всички други реални индикатори - за заетостта, инвентара и доставките - са се влошили... поръчките за износ намаляха, което означава, че вътрешните поръчки са се увеличили значително", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още