IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън назначава заместник-председател на Фед за свой икономически съветник

Освен Лейл Брейнард към екипа на президента се присъединява и негов дългогодишен довереник 

11:57 | 15.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лейл Брейнард. Снимка: Bloomberg LP
Лейл Брейнард. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън привлича заместник-председателя на Фед Лейл Брейнард в Белия дом като свой нов главен съветник по икономическата политика. Назначението беше обявено от администрацията във вторник.

61-годишната Брейнард наследява Брайън Дийз, бивш директор на Националния икономически съвет (НИС), който представи няколко инициативи в областта на икономическата политика. Те включват пакет от мерки за облекчаване на гражданите по време на пандемичната криза, големи разходи за инфраструктура и инвестиции в производството на компютърни чипове, припомня AP. 

Сега Брейнард е натоварена със задачата да координира икономическата политика на Белия дом, да преговаря с корпоративните лидери и да търси компромиси с Конгреса. През 2014 г. тя стана член на Съвета на управителите на Федералния резерв, централната банка на САЩ. През миналата година Байдън я назначи за заместник на председателя на Фед Джером Пауъл.

По времето на мандата на бившия президент Барак Обама Брейнард бе заместник държавен секретар по международните въпроси в Министерството на финансите. По време на управлението на Бил Клинтън тя придобива опит и в Националния икономически съвет, където е заместник-директор.

Родената в Хамбург Брейнард има докторска степен по икономика от Харвардския университет и е омъжена за Кърт Кембъл, ключов съветник по азиатската политика в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Байдън вкарва и довереника си Джаред Бърнстейн в Белия дом

Във вторник беше обявено също, че дългогодишният довереник на Байдън Джаред Бърнстейн ще стане новият председател на Съвета на икономическите консултанти (СЕА) към Белия дом. Този орган е различен от Националния икономически съвет.

Бърнстейн, който сега е на 67 години, е работил за Байдън, когато той бе вицепрезидент на бившия президент Обама. Бърнстейн има докторска степен по социални науки от Колумбийския университет. Той вече е член на CEA и се очаква да наследи на поста Сесилия Раус, която планира да се върне в Принстънския университет. Джаред Бърнстейн, член на Съвета на икономическите консултанти. Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg Джаред Бърнстейн, член на Съвета на икономическите консултанти. Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg

Байдън нарече Бърнстейн „блестящ мислител и един от най-близките ми и дългогодишни икономически съветници". За Брейнард президентът заяви, че тя носи „изключително задълбочен вътрешен и международен икономически опит" в новата си позиция.

Назначението на Бърнстейн все още ще трябва да бъде потвърдено от Сената, но това не е нужно за Брейнард. Номинациите на експертите се правят в критичен момент за икономиката на САЩ: нивото на безработица е 3,4% и е най-ниското от почти 54 години насам. Инфлацията обаче продължава да е упорито висока - през януари тя се е повишила с 6,4% в сравнение със същия месец на миналата година. В резултат на това има опасения за рецесия. 

Назначението на Брейнард не е единственото раздвижване в икономическата политика на Белия дом: Байдън също така разшири отговорностите на Бхарат Рамамурти, който понастоящем е заместник-директор на Националния икономически съвет. В бъдеще той ще работи и като съветник по стратегическата комуникация по икономически въпроси. Хедър Буши, член на Съвета на икономическите съветници, ще работи като главен икономист в консултативна група, създадена неотдавна от Байдън, която се занимава с инвестициите в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Ето и оригиналът на публикацията === https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Как Америка извади от строя "Северен поток" - цялото разследване на Сиймур Хърш === https://glasove.com/na-fokus/kak-amerika-izvadi-ot-stroya-severen-potok-tsyaloto-razsledvane-na-siymur-harsh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Давайки нареждане за диверсията на Северните патоци Бай Гън грубо е нарушил Конституцията на САЩ. За което вероятно ще бъде подгонен преди президентските избори. А след тях може и да бъде съден, ако не го изберат за втори срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още