IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пабло Де Кос от ЕЦБ: Инфлацията би могла да отслабне по-бързо

Не е ясно обаче дали низходящата тенденция от последните месеци ще продължи, твърди испанският централен банкер

16:41 | 15.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Де Кос. Снимка:  Erik Flyg/Bloomberg
Де Кос. Снимка: Erik Flyg/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната може да отслабне по-бързо, отколкото се смяташе досега, заяви ръководителят на централната банка на Испания и член на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ) Пабло Ернандес де Кос. Въпреки това предпазливостта все още е оправдана, допълни той в реч, публикувана на уебсайта на Banco de Espana (испанската централна банка) в сряда. 

По думите му последните данни за инфлацията в еврозоната са донякъде обнадеждаващи. „Но цялостната ситуация все още изисква предпазливост", добавя Де Кос. Според него досегашните индикации са само предварителни. Де Кос изброява няколко области, които трябва да се наблюдават внимателно, сред тях и развитието на пазара на труда и заплатите.

В този контекст централният банкер споменава и възможното въздействие на повторното отваряне на китайската икономика след оттеглянето от строгите мерки заради коронавируса и ефектите от досегашните повишения на лихвените проценти на ЕЦБ.

„Всичко това ще трябва да бъде оценено в контекста на общите прогнози, които ще бъдат изготвени преди заседанието ни през март", казва Де Кос. За следващото заседание за определяне на лихвените проценти на 16 март паричните власти ще разполагат с нови икономически и инфлационни прогнози на икономистите на централната банка. И вероятно те ще бъдат важен фактор при вземането на решенията. 

Инфлацията в еврозоната отстъпи до 8,5% през януари от 9,2% през декември благодарение на забавянето на цените на енергията. Това е третият пореден месец, в който инфлацията се забавя.

Въпреки това базисната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, остана на ниво от 5,2%. От юли 2022 г. насам в борбата си с високата инфлация ЕЦБ повиши лихвените проценти пет пъти в бърза последователност. 

Междувременно централните банкери обсъждат колко още трябва да се повишат лихвените проценти с оглед на неотдавнашните данни за забавяне за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още