IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Сингапур остава на 14-годишен връх

Все пак данните се оказаха под очакванията на анализаторите

09:11 | 23.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните потребителски цени в Сингапур са се повишили с 5,5% на годишна база през февруари, оставайки без промяна спрямо януари и надхвърляйки прогнозите, показват официални данни, обявени в четвъртък. Въпреки това макар че анализаторите казват, че основната инфлация явно е достигнала върха си, цените остават на исторически високи нива, предава Ройтерс.

Базисната инфлация за февруари, която изключва разходите за частен пътен транспорт и настаняване, е под прогнозата в анкета сред анализатори, изготвена от Ройтерс, която очакваше ръст от 5,8%.

По-ниските ценни на услугите до голяма степен са били засенчени от по-високите цени в търговията на дребно, както и други стоки и комунални услуги в данните за базисната инфлация, заяви Централната банка на Сингапур (MAS).

Нивото на инфлацията през февруари обаче остава същото като през януари, което е най-бързият темп от ноември 2008 г.

Централната банка заяви, че базисната инфлация вероятно ще остане на ниво около 5% в началото на 2023 г.

Тя прогнозира още, че нивото на базисната инфлация ще остане между 3,5% и 4,5%, а общата – между 5,5% и 6,5%.

Общата инфлация се е ускорила до 6,5% на годишна база през февруари спрямо прогноза за 6,45% в проучването на Ройтерс.

Макар анализаторите да казват, че инфлацията през февруари е под прогнозите им, мненията им са различни за влиянието на прегледа на паричната политика, който централната банка ще извърши през април.

„Инфлацията може да изглежда висока на годишна база, но започна да се забавя повече от очакваното през последните няколко месеца“, коментира анализаторът на MUFG Джеф Нг, който не очаква промени в паричната политика през април.

Хоон Го, ръководител на проучванията за Азия в ANZ, заяви, че макар базисната инфлация явно да е достигнала върха си и да трябва да се забави през следващите месеци, централната банка все пак ще трябва да затегне политиката през април.

„Инфлацията все още е много висока, много над историческите средни нива... Централната банка ще трябва да затегне политиката още, за да гарантира, че инфлационните очаквания остават стабилни“, казва той.

Централната банка затегна паричната си политика четири пъти миналата година, включително два пъти изненадващо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още