IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Стоянов: Служебното правителство ще предложи бюджет с 3% дефицит

Кабинетът иска с минимална намеса на пазара да постигне сваляне на цените

20:40 | 07.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Служебното правителство иска с минимална административна намеса на пазара да гарантира, че ще има на поносима цена кашкавал, мляко, кисело мляко, масло и т.н. Така министърът на икономиката Никола Стоянов коментира пред btv новия проектозакон, с който се планира да се ограничат търговските надценки на основни стоки заради голямото поскъпване през последната година. Законът предвижда 17 основни вида храни да се предлагат с максимална надценка от 10%, като се изключват заместващи и имитиращи продукти.

Бизнесът вече възрази срещу такива ограничения и обяви, че те ще бъдат невъзможни за прилагане и контрол.

Кога би могъл да заработи законът зависи от парламента, допълни Стоянов. Той добави, че мярката ще работи 6 месеца. "Постигнахме спиране на поскъпването, сега искаме трайно поевтиняване", каза още Никола Стоянов.

Той очаква до дни цените да тръгнат надолу, защото на едро се забелязва поевтиняване от два месеца.

"Бюджетът, който служебното правителство ще предложи, ще е с 3% дефицит категорично. Предвиждаме максимално притискане на сивия сектор, спестяване от държавната администрация и чак на трето място може да има промяна на данъците", увери министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още