IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Норвегия неочаквано се е ускорила през март

Това може да означава още затягане на паричната политика от централната банка

11:58 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Норвегия неочаквано се е ускорила миналия месец, което вероятно ще циментира плана на централната банка да увеличи лихвите с половин пункт през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Общата инфлация се е забързала до 6,5% на годишна база през март, основно заради по-високите цени на електроенергията, съобщи статистическата служба в понеделник. За сравнение, медианната прогноза сред икономисти в анкета на Bloomberg бе за 6,1%, а централната банка прогнозираше 6,0%. Базисната инфлация – показателят, следен от Norges Bank, е в съответствие с прогнозите.

Новината е поредната нежелана изненада за властите на богатата на енергоизточници страната, докато централната банка и правителството се опитват да затягат политиките си, за да предотвратят спирала на цени-заплащане, а по-слабата от очакванията крона подхранва привнесената инфлация. Данните може да засилят спекулациите, че централните банкери може да увеличат разходите за заеми с общо 75 базисни пункта от 3% в момента.

„Предвид продължаващата висока инфлация и слабата крона сме силно убедени, че Norges Bank ще продължи с планираното увеличение на лихвите от сегашните 3% до 3,25% на 4 май“, коментират анализаторите на Nordea Дане Чеков и Кетил Олсен в коментар към клиенти. „Очакваме лихвата да стигне най-много 3,75% през лятото“.

Правителството нареди проучване на формирането на цените в супермаркетите, докато централната банка миналия месец повиши прогнозите си за основната лихва до около 3,6%. Гуверньорът Ида Волден Бахе заяви миналия месец, че все още не вижда спирала цени-заплати в норвежката икономика, но добави, че ако кроната отслабне още, това може да означава по-бързи увеличения на лихвите.

Кроната, която се представя най-зле в групата Г-10 на големите икономики тази година, до голяма степен остана без промяна на ниво от 11,4405 крони спрямо еврото след новината.

Пазарът на труда и жилища в Норвегия до голяма степен пренебрегнаха последиците от по-високите цени и нарастващите разходи по кредитите, като там са най-стабилните перспективи за продължаващо икономическо разширяване сред скандинавските държави, с изключение на Исландия.

Базисната инфлация се е ускорила до 6,2% миналия месец, което съвпада с прогнозите на анализаторите и централната банка, и остава под историческия връх от 6,4% през януари. Увеличението се дължи основно на дрехите, трайните стоки и домашния текстил, заяви статистиката.

В Дания инфлацията се забави за пети пореден месец, основно заради по-ниските цени на електричеството и природния газ, съобщи статистическата служба във вторник. Индексът на потребителските цени е бил на ниво от 6,7% през март спрямо 7,6% месец по-рано и върха от 10,1% през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още