IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония се свива за втори пореден месец

Страната обаче отчита дефицит вече 20 месеца, което може да натежи на перспективите за възстановяване

09:22 | 20.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит на Япония се е свил за втори пореден месец през март след спад на цената на горивата и по-ниски разходи за внос, съобщава Bloomberg.

Търговският дефицит се е свил до 754,5 млрд. йени (5,6 млрд. долара) от ревизираните 898,1 млрд. йени през февруари, съобщи финансовото министерство в четвъртък. Икономистите прогнозираха дефицит от 1,29 трлн. йени.

Вносът се е разраснал със 7,3% на годишна база – най-слабият ръст от две години, след като по-силната йена и намаляващите цени на суровините, включително петрола, ограничиха разходите за внос. Износът се е увеличил с 4,2% на годишна база, воден от доставките на автомобили.

Макар и по-малък от предишния месец, дефицитът на Япония се запазва вече 20 месеца и се очаква това да натежи на перспективите за възстановяване на страната. Японската централна банка (ЯЦБ) ще проведе следващата си среща по паричната политика другата седмица – първата с новия гуверньор Казуо Уеда, на фона на спекулации за това кога тя ще започне да коригира или да се отказва от текущата си ултрахлабава политика.

Централните банкери се притесняват да променят политиката си толкова скоро след банковата криза извън страната, посочват запознати източници.

Последните данни излизат на фона на опасения за световно икономическо забавяне. Световните централни банки увеличават лихвите си, за да се преборят инфлацията, макар че според мненията цикълът им на затягане ще се забави. Последните икономически показатели, включително остър спад на фабричните данни за САЩ, сигнализират охлаждане на бизнес активността.

Износът през март за САЩ се е увеличил с 9,4% - най-ниският темп от октомври 2021 г. Стойността на доставките към ЕС се е повишила с 5,1%, което пък е най-ниският ръст от февруари 2021 г. Икономистите казват, че износът на Япония може да се забави още през следващите месеци заради по-високите разходи за заеми извън страната.

„Мисля, че ЯЦБ е малко оптимистична в оценката си за износа досега. Банката оценява, че износът расте или се подобрява, но ще бъде трудно да се поддържа тази позиция“, казва Таро Саито, ръководител на икономическите проучвания в NLI Research Institute.

Износът през март за Китай се е свил със 7,7%, но темпът на спад е бил по-бавен отпреди на фона на сигналите за възстановяване в най-голямата икономика в региона. Данни от по-рано тази седмица показаха, че брутният вътрешен продукт на Китай се е увеличил с по-бърз темп от очакваното от анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още