IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дефицит на Русия се увеличава с бързи темпове, но Кремъл все още има резерви

По-ниските приходи от износ на енергия и по-високите военни разходи пробиват дупка в бюджета на Русия. Москва все по-често взема все по-големи заеми

08:30 | 12.05.23 г. 20
Автор - снимка
Създател
 От началото на войната рублата не се търгува свободно на пазара. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV
От началото на войната рублата не се търгува свободно на пазара. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Разходите за агресивната война срещу Украйна и последвалите санкции натоварват все повече руския държавен бюджет месец след месец. Към края на април дефицитът за текущата година вече достигна 3,4 трлн. рубли - равностойността на около 39,8 млрд. евро. Това става ясно от актуалните данни, публикувани от руското Министерство на финансите в Москва през тази седмица.

Това означава, че максималната цел за дефицита от 2,9 трлн. рубли за цялата 2023 г. вече е явно нарушена. През предходната година руската държава все пак имаше излишък от 1,16 трлн. рубли за същия период.

От една страна, това се дължи на намаляващите приходи на руската държава, тъй като износът на енергия, особено за Европа, е намалял, а с него и данъците, които компаниите плащат върху приходите си. През първите четири месеца на годината руската държава е получила с 22,4% по-малко приходи.В същото време обаче разходите са се увеличили с повече от 26% в сравнение със същия период на миналата година. Експертите виждат причината преди всичко в рязкото увеличение на военните разходи. Само през април дефицитът в руския държавен бюджет възлиза на около 1 трлн. рубли. 

3,4 трлн. рубли
достигна държавният дефицит към края на април.

Основният проблем на Кремъл е енергийният сектор, който стана обект на западни санкции. И тук не се вижда промяна.

В края на април вестник „Известия" съобщи, че износът на тръбопроводен газ от Русия за всички държави, с изключение на държавите наследници на Съветския съюз (ОНД), може да се срине с 50% през настоящата година. Вестникът се позова на протокол от заседание на Държавния съвет - орган, който съветва президента Владимир Путин.

Приходите от износа на енергия се сриват наполовина

Според „Известия" в протокола се посочва, че геополитическите условия и западните санкции изискват „ускорено преориентиране на доставките на газ и търсене на нови пазари за продажби". През март информационната агенция Bloomberg изчисли, че приходите на Русия от износ на газ са намалели с 42% в сравнение с предходната година. Bloomberg определи спада на данъците, които руската държава получава от продажбата на нефт и газ, на 46%.

Въпреки дефицита руската държава може да издържи още дълго време, смята Янис Клуге, експерт по руската икономика в базираната в Берлин фондация „Наука и политика" (SWP). Руското ръководство все още може да се опре на резервите. През февруари стана известно, че Русия е продала част от златните си резерви, както и чуждестранна валута, за да балансира бюджетния дефицит.

Националният фонд за социално подпомагане е почти толкова голям, колкото реално може да се очаква да бъде дефицитът през тази година, казва Клуге пред Handelsblatt. „Въпреки това руската държава може да поема и поема нови дългове". В крайна сметка единственото твърдо ограничение за нов дълг е инфлацията в Русия. Засега инфлацията все още е ниска, но с времето ще се повиши.

Ако Русия има високи дефицити в продължение на няколко години, ръководството ще трябва да реши дали да продължи да се отнася сериозно към борбата с инфлацията или да даде приоритет на финансирането на войната.
Янис Клуге
експерт по руската икономика в базираната в Берлин фондация „Наука и политика"

В дългосрочен план обаче загубите в държавния бюджет ще се превърнат в проблем. „Ако Русия има високи дефицити в продължение на няколко години, ръководството ще трябва да реши дали да продължи да се отнася сериозно към борбата с инфлацията или да даде приоритет на финансирането на войната". Свитата работна ръка, съчетана със спадаща производителност и много високите държавни разходи, стимулира инфлацията, пояснява експертът. 

Руснаците отново потребяват и внасят повече

Експертът по Русия Тата Госе от Commerzbank също смята, че отговорът на въпроса как руската икономика ще се справи с комбинацията от военни разходи, западни санкции и спад на цените на енергията ще бъде даден едва в по-дългосрочен план. Той вижда натиск преди всичко в забраната за внос на технологии и във факта, че ЕС напълно ще спре вноса на енергия. Това вероятно ще бъде отразено в следващите бюджетни данни. 

Оливър Кемпкенс, който до февруари 2022 г. е бил управляващ директор на руската „Сбербанк“ в Москва и е преподавал в различни руски университети, не вижда в нарастващия дефицит неминуем срив на руската икономика, защото държавата е „бюджетирала умерено". Държавният дълг спрямо брутния вътрешен продукт е под 25%, пояснява той. За сравнение: в края на третото тримесечие на 2022 г. брутният държавен дълг, отнесен към БВП на Европейския съюз, е 85,1%, а в еврозоната този показател е достигнал 93%, показват данни на Евростат. За България съотношението е почти 50%, но за целия брутен външен дълг. 

Приходите извън сектора на добива на нефт и газ в момента действително се възстановяват, сочат данните на финансовото министерство. Приходите от данъка върху продажбите в Русия са се възстановили, анализира Клуге. В момента руснаците потребяват повече и внасят повече, отколкото през миналата година. Това генерира допълнителни приходи и чрез вносните мита например. Сградата на руската централна банка в Москва. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV Сградата на руската централна банка в Москва. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

За да укрепи приходната част, Кремъл взе решения за редица мерки. Така например от март западните компании се облагат с нов специален данък, когато напускат Русия. Според комисията за контрол на чуждестранните инвестиции към руската правителствена комисия налогът възлиза на най-малко 10% от половината от пазарната стойност на съответните активи. Ако продажбата се извършва с отстъпка от над 90%, дружествата дори са задължени да платят най-малко 10% от пазарната стойност.

Но все по-често се изисква да плащат и местни дружества. В началото на годината Министерството на финансите на Русия поиска от големите руски компании „еднократна доброволна вноска" за финансиране на държавния бюджет. А от края на годината ще бъде въведен специален данък за компаниите. Въпреки това компаниите от петролния и газовия сектор могат да бъдат освободени от него, заяви през март финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 8
penkiler1415
преди 11 месеца
До края на годината ще бъдат във фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 21
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... и връхтЪ на сладоледа политкомисарче , да си гръмнат тръбите и да чакат некой да реве за тех ... :))) ... освен форумните гoвнoяди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 25
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... ква дискусия ве политкомисарче ... :))) ... кого и в какво се опитваш да убедиш ?! че вместо да продават 11млн барела дневно по $80 , е по-успешно да продават 9,5млн по $45 ?! че да ликвидират в зародиш автомобилната си индустрия и да започнат да внасят "коли" от чайниците и иран е изгодно ?! да ликвидират банковата си индустрия ?! да ликвидират добивната си индустрия е далновидно ?! да национализират имуществото на около 1000 запападни фирми е мъдро ?! нефелник ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 6
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: Tikva007The Tikva woke up today and chose to speak facts :O
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 11
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Опитваш се да ме вкараш в дискусия с БОТ ли? Ти, че си БОТ, е сигурно - няма толкова плосък човешки мозък. Проблемът ти е, че си толкова архивен, че на високо ниво си програмиран на Фортран. Имаш един условен оператор *IF* и две възможни реакции: *GOTO* и *CONTINUE*. Аз вече от осем месеца, когато и да погледна тук, като видя заглавията на темите, знам в кои си писал и какво точно си написал. Дословно. Но пък е забавно да гледам как се стараеш и харчиш ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 11
danchomentata
преди 11 месеца
Добро ли е лошото друзя ваксажии атлантици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
US Set to Block Russian Debt Payments, Raising Default Odds https://***.bloomberg.com/news/articles/2022-05-17/us-set-to-block-russian-debt-payments-raising-odds-of-default?leadSource=uverify%20wall
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 24
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... политкомисарче , човек да се чуди , как до сега не се е сетил великият занулен шахматист от кремля , да спретне едно СВО та да си оправи икономиката и материалното положение на трудещите се ... нефелен до последно ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 19
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Нали знаеш, че кучето трябва да уммре, за да разбере въшшката, че вече няма кльопачка. И вие така. То и в Анталия и Индонезия още от есента няма места от руснаци. Те там ходят. Ако успееш да проникнеш в някоя московска дискотека или нощен бар през паркиралите отвън тесли, с-класи, поршета и ламборгинита и кажеш *война*, повечето ще попитат: *кой, къде, кога?*, а магазините са по-пълни и от преди войната. И те, и вие ще разберете какво става по-нататък. И пари и време има все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... толкова години го съсипвате и ликвидирате този "колективен запад" , нема ли смените тая плоча в грамофона , не се ли износи вече ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още