IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредните данни за китайската икономика отново разочароваха

Ръстът на индустриалното производство и продажбите на дребно през април се оказва под прогнозите, сигнализирайки слабо възстановяване

09:11 | 16.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай през април се оказва под прогнозите, което предполага, че икономиката е изгубила допълнително инерция в началото на второто тримесечие и засилва натиска върху централните банкери да подкрепят колебливото възстановяване след Covid, съобщава Ройтерс.

Серията от данни от вторник, които показаха още спад на инвестициите на имотния пазар, не успява да разсее опасенията за перспективите пред втората по големина икономика в света, след като и двата основни двигателя на растеж не набират сили.

Индустриалното производство се е разраснало с 5,6% през април на годишна база, ускорявайки се спрямо темпа от 3,9% от март, показаха данни на Националното статистическо бюро. Това е доста под очакванията за ръст от 10,9% в анкета на Ройтерс сред анализатори, макар че все пак е най-бързият темп на увеличение от септември 2022 г.

Продажбите на дребно са скочили с 18,4%, ускорявайки се рязко от ръста от 10,6% през март. Това е и най-бързото увеличение от март 2021 г., но анализаторите очакваха повишение от 21,0%.

Данните на годишна база са силно изкривени от спадовете миналия април, когато финансовият хъб Шанхай и други големи градове бяха под строги блокади и ограничения заради Covid, а това сериозно повлия на растежа на азиатския гигант през 2022 г.

„Днешните по-слаби от очакваното данни показват колко трудно е да се поддържа работата на двигателя на растеж след рестартирането му“, коментира Брус Пан, главен икономист в Jones Lang Lasalle.

“Китай ще продължи да постига силен ръст на годишна база в данните за активността през второто тримесечие на фона на ниска база, но при по-слаб тримесечен темп в сравнение с първото тримесечие възстановяването губи тяга“.

Други данни от миналата седмица наистина показаха свиващ се внос през април, задълбочавайки дефлацията при цените на производител. В същото време по-лошите от очакваното банкови заеми сигнализират слабо местно търсене, увеличавайки натиска върху централните банкери да подкрепят икономическото възстановяване.

Централната банка на Китай запази основната лихва без промяна в понеделник, както се очакваше, но пазарите залагат на парично разхлабване през следващите месеци.

Китайският юан отслабна до 2-месечно дъно, а австралийският долар заличи по-ранните си ръстове след разочароващите данни.

Данните показаха още, че инвестициите във фиксирани активи са се увеличили с 4,7% през първите 4 месеца на 2023 г. на годишна база спрямо очаквания за ръст от 5,5%. Те нараснаха с 5,1% през периода януари-март.

Инвестициите в имотния сектор – ключов стълб на икономиката, са се сринали с 16,2% на годишна база миналия месец след спад от 7,2% през март, показват изчисленията на Ройтерс, базирани на официални данни.

Наемането на служители все още е слабо сред компаниите, внимаващи за финансите си. Според национално проучване нивото на безработица е останало 5,2% през април, което е леко под нивото от март от 5,3%.

Младежката безработица обаче е ударила рекорден връх от 20,4% спрямо 19,6% през март, което според Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management, е „тревожен сигнал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още