IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ганчо Ганчев: Можем да се надяваме, че рецесията няма да бъде много дълбока

Прогресивното подоходно облагане ще укроти радикализацията на обществото, смята икономистът

14:58 | 16.06.23 г.

В България може да сме сравнително оптимистични, че рецесията няма да бъде много дълбока. Българският износ, свързан с войната в Украйна, продължава да расте, но това не е достатъчно за задвижване на икономиката. Важно е правителството да погледне към Плана за възстановяване и устойчивост, за да се усвоят нови средства и да се реализират инвестициите, които бяха замразени. Това каза проф. Ганчо Ганчев, икономист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му никой не може да каже с точност дали рецесията в Германия ще е дълбока. „Тя е свързана главно с политиката на ЕЦБ, която наподобява и политиката на Фед. Фед ще направи пауза с покачването на лихвите и може би в бъдеще ЕЦБ ще направи нещо подобно. Можем да сме сравнително оптимистични, че рецесията няма да бъде много дълбока, защото това е основната причина. Разбира се, има и други причини - Зеленият преход, войната в Украйна и т.н.“, коментира събеседникът.

„Българският износ, свързан с войната, продължава да расте. Този фактор си остава, защото военните действия стават все по-интензивни. Потребностите от муниции нарастват и т.н., така че тук търсенето няма да спадне, но това не е достатъчно за задвижване на икономиката. Основните ни партньори са в еврозоната. Това е основнияt фактор“, посочи икономистът.

Действително има някои положителни тенденции - успокояване на цените на енергията, забавяне на инфлацията. Но това са външни фактори. Това, което се случва в България е един относително бавен растеж, свързан със забавяне растежа в еврозоната и дори спада в някои страни, допълни той. 

Относно предстоящото приемане на държавния бюджет проф. Ганчев каза, че е възможно да се направи бюджет с реалистичен дефицит под 3%, „защото има възможност за подобряване както от гледна точка на разходите, така и от гледна точка на приходите. Дошъл е и моментът обаче, в който да се прекратят допълнителните разходи, намаляването на някои данъци, ДДС ставки и други. „Тази корекция трябва да се случи сега, с приемането на този бюджет. Дошъл е моментът да се прекратят преференциите, намалените ДДС ставки и плоския данък“, посочи професорът.

„Очакваше се чуждите инвестиции, растеж, събираемост… нищо от това не се случи. Но има един много негативен процес, който ни поставя на последно място в ЕС и това е социалното разслояване. Ние сме страната с най-голямо социално разслояване, което е проблем, не само за икономиката, но и за политическата система. Там, където има голямо разслояване, има и политическа конфронтация и невъзможност да структурирате устойчиво политическо управление. Радикализацията и маргинализацията са почва за екстремни политически течения“, коментира икономистът.

„България трябва да премине към умерена форма на прогресивно подоходно облагане, защото плоското данъчно облагане не реализира целите си, а сме страната с най-голямо социално разслояване. Където има голямо разслояване, има и политическа конфронтация“, коментира Ганчев.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още