IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на цените на износа при захарните изделия и меда е най-висок през първото тримесечие

В НСИ отчитат, че най-високи са индексите на цените на вноса за тримесечието в секторите „Обработени кожи и артикули от тях“ (123,8%) и „Продукти от животински и растителен произход“ (121,4%)

17:05 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общият индекс на цените на износа през първото тримесечие по сектори на Стандартната външнотърговска класификация е 97,9%, което е 20,6 процентни пункта намаление на индекса на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Най-високи са индексите на цените на експорта за тримесечието в секторите „Захар, захарни изделия и пчелен мед“ (124,7%) и „Сглобяеми конструкции; осветители, санитарни артикули, котли и радиатори за отопление“ (121,2%).

В НСИ изчисляват, че най-ниски индекси са отчетени в секторите „Животински и растителни мазнини, масла и восъци“ (71,3%) и „Масла и техните фракции, сурови или рафинирани, от растителен произход“ (70,9%).

Фиг. 1. Общ индекс на цени на износа на стоки за периода 2022 г. и 2023 г. по тримесечия Източник: НСИ Източник: НСИ

По данни на статистиката общият индекс на цените на вноса за периода по сектори на Стандартната външнотърговска класификация е 99,8%, което е 16,6 процентни пункта намаление в стойността на индекса спрямо година по-рано.

Общият индекс на цените на вноса за периода по сектори на Стандартната външнотърговска класификация е 99,8%, което е 16,6% процентни пункта намаление на индекса спрямо същия първото тримесечие на миналата година.

В НСИ отчитат, че най-високи са индексите на цените на вноса за тримесечието в секторите „Обработени кожи и артикули от тях“ (123,8%) и „Продукти от животински и растителен произход“ (121,4%). Най-ниски индекси са отчетени в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (73,3%) и „Газ, природен и промишлен“ (62,7%).

Фиг. 2. Общ индекс на цени на вноса на стоки за периода 2022 г. и 2023 г. по тримесечия Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още