IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джентилони: Призивът на Германия за по-рестриктивна фискална политика е нереалистичен

Предложението на ЕК за преглед на изискванията за намаляване на държавния дълг трябва да се коригира само с „повишено внимание“, изтъква еврокомисарят

13:53 | 17.07.23 г. 1
Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони. Снимка: Bloomberg L.P.
Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони. Снимка: Bloomberg L.P.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони отхвърли призивите на Германия за преразглеждане на фискалната рамка на Европейския съюз (ЕС), като заяви, че не е реалистично да се налагат прекалено строги правила на всички страни членки.

В интервю за Bloomberg бившият министър-председател на Италия предупреди, че предложението на Европейската комисия (ЕК) за това как да се преразгледат изискванията за намаляване на държавния дълг трябва да се коригира само с „повишено внимание“.

Планът е създаден, за да се справи с предполагаемите неуспехи около установения подход, използван десетилетия преди пандемията от коронавирус, който според Джентилони „не работи“.

„Разбирам германската позиция – тя е легитимна, но не мисля, че е реалистично да се налагат твърде рестриктивни общи показатели“, изтъква еврокомисарят. „Факт е, че ситуацията е много различна в различните европейски страни. И е трудно да има ограничителна мярка, подходяща за всички“, добавя той.

Корекцията на европейските фискални правила изправи една срещу друга страни като Франция и Германия, като първата търси повече гъвкавост при намаляване на нивата на дълга, докато втората се обявява в полза на по-строги регулации.

ЕК обяви законодателни предложения за реформа на правилата през април, като се стреми да постигне споразумение по темата до края на годината. Пакетът беше спрян за обсъждане по време на пандемията, след това отново заради войната в Украйна.

От Брюксел посочват, че европейската икономика не е изправена пред стагфлация (забавен икономически растеж, съпроводен от ускорена инфлация и растяща безработица – бел. ред.), тъй като производството все още се разширява – макар и по-бавно.

„Все още имаме растеж и очакваме през 2024 г. той да се ускори. И имаме невероятно устойчив пазар на труда“, изтъква Джентилони. Въпреки че един „невероятно положителен туристически сезон“ трябва да подхрани икономиката на услугите, проблемният производствен сектор също се очаква да възобнови разширяването си през четвъртото тримесечие.

Икономиката на еврозоната се бори да набере скорост след плитката рецесия, която претърпя през зимата. Въпреки че основната инфлация се забавя благодарение на по-ниските разходи за енергия, основният ценови ръст остава устойчив, което принуждава служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да подходят с повишено внимание относно паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
То кое ли им е реалистично на тия напоследък...Здраво са се навряли в заешката дупка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още