IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова седмица, нов сезон на отчетите – задават се резултатите на големи американски компании

Миналата седмица финансовите гиганти JPMorgan и Wells Frago показаха завидни печалби, но ще ги последват ли и останалите през тази?

14:58 | 17.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Метафорично можем да кажем, че миналата седмица беше „контрастна“ – тя беше белязана от изключително горещ климат, но и от данни за охлаждаща се инфлация. След като миналата година инфлацията в САЩ достигна темп от 9% през юли, отчетената ѝ стойност тази година е много по-близо до целевата. Индексът на потребителските цени се е повишил през юни с 3% на годишна база, което е най-ниското му равнище от март 2021 г. насам.

Данните показаха, че поредицата лихвени повишения, която Фед предприе, за да забави инфлацията и да се справи с ценовия натиск, се е оказала ефективна. Голяма част от анализаторите в областта смятат, че краят на този цикъл на затягане на паричната политика вече е съвсем близо.

До най-ниското си равнище от март 2021г. се е забавила и испанската инфлация през юни (1,9%). Към групата на държавите с добри новини се присъедини и Великобритания, чиято икономика се е свила по-слабо от очакваното през май.

От другата страна остава Китай, чиито данни през изминалата седмица не бяха положителни за втората по големина икономика в света. Те отчетоха, че износът на страната е достигнал най-ниското си равнище от три години насам през юни (спад от 12,4% на годишна база), а вносът е намалял с 6,8%.

Тази седмица даде старта и на новия сезон на отчетите за второто тримесечие на големите банки в САЩ. Сред печелившите финансови гиганти се открои JPMorgan, чиято печалба за второто тримесечие се е увеличила с 67%, за което допринася и придобиването на фалиралата First Republic. Неговият конкурент Wells Fargo също представи в отчета си ръст на печалбата – тя е скочила с 57% за второто тримесечие.

Пазарите веднага отразиха тези данни и водещият индекс на фондовата борса в САЩ Dow Jones отбеляза най-добрата си седмица от март 2023 г. насам, като записа седмичен напредък на 2,3%. Широкият измерител S&P 500 също приключи седмицата с ръст от 0,3%, а технологичният показател прибави към стойността си миналата седмица 3,3%.

Макар водещите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион да приключиха последната си сесия миналата седмица с повишения, седмичните им резултати бяха разнопосочни. В Япония токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 не отбеляза особено голяма промяна в нивото си с незначителен седмичен спад от 0,01% до 32 391,26 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng остана на зелено за седмицата, като напредна с 3,55%, а в континентален Китай показателят Shanghai Composite също се повиши с 0,9%.

Водещите индекси на фондовите пазари на Стария континент регистрираха ръстове за 5 поредни дни, но печелившата им серия приключи в петък. Въпреки това седмичният им напредък е съответно 3,33% за германския DAX, 4,12% за френския CAC и 2,45% за британския индекс FTSE 100.

На пазара на петрол двата основни бенчмарка отбелязаха около 2% ръст в цената си за седмицата, след като прекъсванията на доставките в Либия и Нигерия засилиха опасенията, че пазарите ще се затегнат през следващите няколко месеца.

Като цяло данните от миналата седмица засилиха оптимизма на пазарите и можем да кажем, че тя беше печеливша за много от пазарите.

А ето и кои са важните данни, които биха могли да им повлияят през тази седмица:

На фокус ще бъдат отчетите на редица известни банки и компании, включително Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, IBM, Netflix, Tesla, Johnson & Johnson, Philip Morris International и American Express.

По отношение на макроданните продажбите на дребно в САЩ се очаква да отчетат ръст от 0,4% през юни. От друга страна, прогнозите за промишленото производство са то да се свие с 0,1%, отбелязвайки спад за втори пореден месец. Анализаторите очакват понижение и в броя на разрешителните за строеж и новопостроените жилища през юни, както и при продажбите на готовите жилища.

Във Великобритания индексът на потребителските цени (CPI) се очаква да отчете забавяне на годишната инфлация до 8,2% през юни, след като предходния месец тя остана на ниво от 8,7%. Междувременно базисният показател вероятно ще остане на най-висок от март 1992 г. насам. Прогнозите за продажбите на дребно са те да продължат възходящата си тенденция за трети пореден месец, което подчертава силното потребление.

Икономическият календар за останалата част от Европа се очаква да бъде сравнително спокоен, като окончателните темпове на инфлация ще бъдат акцентът там.

Предварителните данни предполагат ново забавяне на потребителските цени в еврозоната, като общите данни за целия регион вероятно ще достигнат 17-месечно дъно от 5,5%. Базисната инфлация се е ускорила според тези данни.

Проучването на потребителското доверие също ще представлява интерес, тъй като се очаква то леко да се подобри, достигайки нов връх от февруари 2022 г. насам. В Германия прогнозите сочат спад в цените на производител за осми път през последните девет месеца.

В Азиатско-Тихоокеанския регион тази седмица ще бъдат публикувани и данните на Китай за нивото на безработицата през юни, а Китайската централна банка вероятно ще запази основните си лихвени проценти непроменени.

В Япония новото отчитане на индекса на потребителските цени вероятно ще потвърди прогнозата на централната банка на страната, че инфлацията се забавя.

В Австралия протоколите от срещата на нейния регулатор ще дадат представа за позицията на банката по отношение на икономическите условия и инфлацията, а анализаторите ще ги използват като индикатор за нови лихвени. Данните за пазара на труда в Австралия за юни също ще бъдат на фокус тази седмица.

Междувременно се очаква инфлацията в Нова Зеландия да се е забавила през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още