IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Мер: Франция иска по-добър достъп до Китай, а не отделяне

Пекин изрази надежда, че Франция ще успее да стабилизира тона на отношенията между ЕС и Китай

12:14 | 30.07.23 г.
Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Bloomberg LP
Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Bloomberg LP

Франция иска по-добър достъп до китайския пазар и по-балансирани търговски отношения, а не „отделяне“ от втората по големина икономика в света, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер след среща с високопоставени китайски представители, цитиран от Ройтерс.

„Не искаме да сме изправени пред някои законодателни препятствия или някои други бариери, за да получим достъп до китайските пазари“, заяви Льо Мер на пресконференция в Пекин, ден след като призова за „конструктивни“ преговори в областта на търговията с вицепремиера Хъ Лифън.

„Това, разбира се, беше в основата на разговорите ни“, каза той. „Искаме да получим по-добър и по-балансиран достъп до китайския пазар“, допълни френският финансов министър.

На срещата в събота Хъ каза, че Китай се надява Франция да успее да „стабилизира тона“ на отношенията между ЕС и Китай и че Пекин иска да задълбочи сътрудничеството с Париж в някои области.

Европейски представители многократно заявиха, че не искат отделяне от Китай, а да намалят риска пред лицето на „икономическата принуда“, която Китай упражнява според Г-7.

„Намаляването на риска не означава, че Китай е риск“, заяви Льо Мер. „Намаляването на риска означава, че искаме да бъдем по-независими и че не искаме да сме изправени пред риск във веригите ни на доставка, ако се стигне до нова криза като COVID с пълно разрушаване на някои от веригите на стойност“, допълни той.

Китай е третият по големина търговски  партньор на Франция, но френски компании са все по-обезпокоени, че може да попаднат под кръстосания огън на нарастващата враждебност между Вашингтон и Пекин, двете световни суперсили.

В отговор на въпрос за опасенията на някои европейски автомобилни компании, че евтини китайски електромобили може да наводнят европейските пазари, Льо Мер заяви, че Франция има собствен план, по който работи с Европа, за да съсредоточи по-добре субсидиите на Франция и на Европа в областта на електромобилите за повишаване на конкурентоспособността.

„Готови сме да имаме китайски инвестиции в автомобилната индустрия във Франция и в Европа“, каза той и допълни, че ще бъде „много хубаво“ да има китайски компании, които инвестират и се развиват в Европа.

Льо Мер посочи, че Франция е на прав път, откриващ по-добър достъп до китайския пазар за френски козметични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още