IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в Китай се свива за четвърти пореден месец през юли

Индексът на мениджърите по поръчките в производството остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада

11:49 | 31.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствената активност в Китай се свива за четвърти пореден месец през юли, като секторите на услугите и строителството се задържат на ръба на спада, показват данните от официални проучвания в понеделник, застрашавайки перспективите за растеж през третото тримесечие, пише Ройтерс.

Активността в строителния сектор за юли е била най-слабата, откакто мерките срещу Covid-19, които не позволяваха присъствие на работното място, започнаха да отпадат около февруари, показват данни на Националното статистическо бюро.

Втората по големина икономика в света се разрасна с бавен темп през второто тримесечие, тъй като търсенето остана слабо в рамките на страната и в чужбина, което накара Политбюро, висш орган за вземане на решения на управляващата Комунистическа партия, да определи икономическото възстановяване като „мъчително“.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството се e повишиl до 49,3 пункта през юли от 49,0 пункта през юни, оставайки под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Последният път, когато този индикатор отчете свиване за повече от три последователни месеца, беше между май и октомври 2019 г., преди пандемията, което предполага, че песимистичните настроения сред мениджърите на фабрики са станали изключително устойчиви.

PMI в непроизводствения сектор, който включва подиндекси за активността в сектора на услугите и строителството, се понижawa до 51,5 пункта през юли от 53,2 пункта през юни. Подиндексът за строителството, отчитащ състоянието на сектора, в който се назначават голям брой работници на фона на по-широката криза с безработицата, е спаднал до 51,2 пункта този месец от върха от 65,6 пункта, достигнат през март.

„Резкият спад в активността в сектора на строителството е тревожен знак за потенциална „спирала на смъртта“ в сектора на имотите“, смята Сю Тянчен, старши икономист в Economist Intelligence Unit.

"Същевременно наблюдаваме подобрения в нивата на запасите, което предполага, че тъй като изчерпването на инвентара е към своя край, производственият сектор на Китай е достигнал дъното през второто тримесечие", допълва той.

Висшите лидери на Китай по-рано този месец обещаха да подобрят политиките си в подкрепа на икономиката, като се съсредоточат върху разширяване на търсенето в рамките на страната, засилване на доверието и ограничаване на рисковете, заявиха от Политбюро.

Китай ще приложи макрокорекции на икономиката „по точен и категоричен начин“ и ще засили антицикличните корекции, докато правителството се придържа към разумна парична и проактивна фискална политика, пише Ройтерс, цитирайки изявлението на Политбюро.

Макар че подиндексът на PMI за нови поръчки се е свил по-бавно през юли, спадът се ускорява за компонента на подиндекса, отчитащ износа, затвърждавайки тезата, че двигател на икономическото възстановяване ще бъде търсенето вътре в Китай.

Продължителното понижение на подиндекса също „подсказва за допълнителен натиск надолу през следващите месеци“, смята Дан Уан, главен икономист в Hang Seng Bank China.

Според много анализатори обаче, въпреки неотложността на задачата, властите може да не са склонни да предприемат агресивни мерки за насърчаване на потреблението в рамките на страната заради опасенията за нарастващите рискове, свързани с дълга.

В понеделник Китай обяви допълнителни мерки за стимулиране на потреблението, фокусирани върху секторите на електромобилите, жилищното строителство и туризма, съобщиха от Държавния съвет.

„Като погледнем напред във времето, е необходима политическа подкрепа, за да се предотврати изпадането на китайската икономика в рецесия, не на последно място заради факта, че външните неблагоприятни фактори изглежда ще продължат да оказват влияние още известно време“, пише в бележка Джулиан Евънс-Причард, ръководител на отдела за икономиката на Китай в Capital Economics.

„Ако скоро не бъде оказана конкретна подкрепа, съществува риск скорошният спад в търсенето да се засили от само себе си“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още