IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на ЕС се забавя и през второто тримесечие

Междувременно икономиката в еврозоната се разширява с 0,6% на годишна база и с 0,3 на сто на тримесечна база

13:25 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) се разширява през второто тримесечие с 0,5% на годишна база, докато на тримесечна основа тя остава стабилна, показват нови данни на статистическата служба на блока Евростат. Наблюдава се продължаващо забавяне на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на блока както на тримесечна основа, така и на годишна.

През първото тримесечие на годината БВП на ЕС се увеличи с 1,1%.

Междувременно икономиката в еврозоната се разширява с 0,6% на годишна база и с 0,3 на сто на тримесечна база. Макар на годишна основа показателят да отчита забавяне спрямо данните от предходните тримесечия, на по-кратката тримесечна база икономиката записва леко ускорение, след като през първото тримесечие тя остана без промяна спрямо последните три месеца на 2022 г.

Налични данни за икономиката на ЕС, еврозоната и някои страни членки на блока за второто тримесечие на 2023 г. Източник: Евростат Налични данни за икономиката на ЕС, еврозоната и някои страни членки на блока за второто тримесечие на 2023 г. Източник: Евростат

Сред страните членки на блока, за които са налични данни, най-значителен ръст на тримесечна база отчита икономиката на Ирландия – 3,3%, следвана от Литва (+2,8%) и Франция (+0,5%). По-съществени спадове регистрират Швеция (-1,5%) и Латвия (-0,5%).

На годишна база най-голям ръст отчита икономиката на Ирландия (+2,8%), следвана от тази на Португалия (+2,3%) и Испания (+1,8%). Значителен спад регистрират Швеция (-2,4%), Чехия (-0,6%) и Латвия (-0,5%).

Днес Евростат публикува и актуални данни за инфлацията в региона. Според доклада на статистическата служба годишната инфлация в еврозоната продължава да се забавя и през юли, но базисната инфлация запазва нивото си без промяна. Общият индекс на потребителските цени се забавя леко до 5,3% през юли от 5,5% през юни. Това все още е значително по-високо от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ниво на инфлацията от 2%. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава насам стабилно намалява.

Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, обаче остава без промяна на ниво от 5,5%, като така реално надвишава общия индекс на потребителските цени. През последните няколко месеца основната инфлация се движи в тесни граници от 5,3% до 5,7%, без да сигнализира забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още