IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в японския сектор на услугите се разширява през юни, макар и по-бавно

Лекото забавяне на растежа е повлияно от новия бизнес и инфлационния натиск

11:37 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността в сектора на услугите в Япония се е разширила с малко по-бавен темп през юли, тъй като растежът на новия бизнес се е успокоил, а натискът върху разходите е останал висок. Въпреки това цялостното представяне на сектора е останало стабилно на фона на отслабващото въздействие на COVID-19, показа проучване в частния сектор в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

Финалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank Japan Services е спаднал до сезонно коригирани 53,8 пункта през юли от 54,0 пункта през юни. Темпът на растеж през юли се е успокоил до най-бавния от януари насам.

Предварителната оценка за индекса беше на ниво от 53,9 пункта, а индексът остава над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, за 11-и пореден месец. През май индексът достигна рекордно високо ниво.

„Разширяването на бизнес активността продължава да се забавя спрямо рекордните върхове, достигнати по-рано през годината, но като цяло остава стабилно“, коментира Усама Бати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Респондентите в проучването отбелязват някои свои притеснения, тъй като растежът на новия бизнес се забавя.

„Инфлационният натиск, който също е повлиян от слабата йена, остава основният рисков фактор за намаляването на активността в частния сектор и за японската икономика като цяло“, допълни той.

Подиндексът за новия бизнес е нараснал с най-бавния темп от шест месеца насам, като някои фирми заявяват, че загубата на държавните субсидии за пътуване е натежала върху продажбите им.

Натискът върху разходите за доставчиците на услуги се увеличил за първи път от три месеца насам през юли на фона на отчетените по-високи разходи за гориво, електричество, материали и труд.

Подиндексът за заетостта е спаднал за първи път от януари насам през юли, тъй като фирмите не са назначили нови служители на местата на доброволно напусналите, особено на тези, които са се пенсионирали.

От положителната гледна точка туристите от чужбина са продължили да подкрепят сектора на услугите на фона на силното търсене на пътувания и туризъм от страна на чужденците след края на ограниченията, свързани с Covid19, преди няколко месеца.

Общият PMI, който съчетава данните за активността в производството и в сектора на услугите, се е повишил до 52,2 през юли от 52,1 през юни, оставайки над границата от 50 пункта за седми пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още