IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще опита да вземе дела на Япония във вноса на рибни продукти в Китай

Пекин забрани вноса на японска риба заради опасения за радиоактивно замърсяване

10:40 | 28.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Русия има амбицията да увеличи износа на рибни продукти към Китай, след като Пекин забрани японските морски дарове, пише Ройтерс, позовавайки се на коментари от Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол ("Росссельхознадзор"). Причината за ограниченията са изливането на води от АЕЦ "Фукушима" и опасността от радиоактивно замърсяване на улова, посочва още агенцията.

70% от руския улов също идва от Тихия океан, но от агенцията отбелязват, че теченията няма да позволят навлизането на води от ядрената централа, която претърпя инцидент преди повече от десетилетие.

Китай е много обещаващ пазар, казват още от "Россельхознадзор" и планират да увеличат разрешителните за компаниите, които имат право да изнасят рибни продукти в страната. През юли от регулатора уточниха, че почти 900 руски компании имат право да изнасят риба, рибни продукти и морски дарове в Китай.

Около половината от производството на рибарската индустрия в Русия се изнася към Китай - основно херинга, писия, сардини и раци, пише още Ройтерс. През миналата година Русия е изнесла общо 2,3 млн. тона риба и морски продукти на стойност 6,1 млрд. долара. Основните ѝ пазари са Китай, Южна Корея и Япония.

Япония коментира опасенията на Китай за радиоактивно замърсяване на улова като неоснователни и без научни доказателства. Нивото на радиоактивност на водата отговаря на всички стандарти за питейна вода на Световната здравна организация, допълват от Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още