IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в бизнес активността в еврозоната се задълбочава повече от очакваното

Вероятността за рецесия през втората половина на годината все още не е изключена

13:29 | 05.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът в бизнес активността в еврозоната се задълбочил повече, отколкото показваха първоначалните оценки миналата седмица, тъй като доминиращият сектор на услугите в блока се е свил, сочат данните от проучване. То разкрива още, че зоната с единна валута може да изпадне в рецесия, съобщава Ройтерс.

Окончателният общ индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за еврозоната, събиран от S&P Global и считан за добър показател за цялостното здраве на икономиката, е спаднал до 46,7 пункта през август от 48,6 пункта през юли, което е най-ниското му ниво от ноември 2020 г. насам.

Това е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването за трети пореден месец и е под предварителния резултат от 47,0 пункта.

„Еврозоната не изпадна в рецесия през първата половина на годината, но втората половина ще представлява още по-голямо предизвикателство“, коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

"Разочароващите данни допринесоха за ревизията в низходяща посока на нашата "текуща прогноза" за брутния вътрешен продукт (БВП), която в момента сочи отрицателен ръст от минус 0,1% през третото тримесечие", добави той.

PMI индексът при услугите е спаднал до 47,9 пункта през август от 50,9 пункта през юли, с което остава под първоначалната оценка от 48,3 пункта, тъй като потребителите с натрупани дългове, които усещат тежестта на увеличените лихви и високите разходи за живот, са ограничили разходите си.

Индексът, измерващ новите бизнес услуги, който е и индикатор за търсенето, е спаднал още повече под границата от 50 пункта – до 46,7 пункта през август от 48,2 през юли, достигайки най-ниската си стойност от началото на 2021 г. насам.

Въпреки това спадът във фабричния сектор се е забавил през август, което подсказва, че най-лошият етап за затруднените фабрики в еврозоната може би е отминал.

Фирмите обаче не очакват обрат скоро и са увеличили броя на служителите си съвсем леко през миналия месец. Общият индекс на заетостта е спаднал от 51,4 пункта на 50,2 пункта през август.

„Работодателите нямаха голямо желание да увеличават екипите си. Начинът, по който нещата вървят към спад напоследък, е знак, че те ще започнат със съкращенията по-скоро, а не късно“, добави Де ла Рубия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
andy
преди 9 месеца
Потъваме бързо, моментало почти! Да са живи и здрави фащисаните! Останалите са просто обслужващ персонал и консуматив за тяхното благоденствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още