IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските фирми прогнозират най-слабия ръст на производствените цени от февруари 2022 г.

Компаниите, участвали в проучване на АЦБ, са ревизирали в низходяща посока и прогнозата си за инфлацията

15:17 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските фирми вече очакват да повишат цените през следващата година с по-малко, отколкото планираха първоначално, сочат данните от проучване на Английската централна банка (АЦБ) в четвъртък, цитирани от Ройтерс. Това носи известно успокоение на централните банкери, че инфлацията е напът да се върне към целта.

Фирмите, участвали в проучването през трите месеца до август, са заявили, че вероятно ще повишат цените с 4,9% през следващата година, което е най-ниската прогноза от февруари 2022 г. насам, когато Русия нахлу в Украйна, и е по-малко от прогнозираното увеличение от 5,2%, посочено от фирмите през трите месеца до юли.

Разглеждайки по-волатилните едномесечни данни, очакванията за ръста на производствените цени са се понижили от 5,5% през юли до 4,4% през август, което е най-ниското им ниво от октомври 2021 г. насам, преди АЦБ да започне настоящия си цикъл на повишаване на лихвите.

Английската централна банка увеличи лихвите си 14 пъти от декември 2021 г. насам и в сряда гуверньорът Андрю Бейли заяви пред парламентарна комисия, че централната банка вече е „много по-близо“ до края на своя цикъл на затягане на паричната политика, отколкото е била преди. Той обаче не изключи възможността лихвите да бъдат допълнително повишени по-късно през месеца от сегашното им равнище от 5,25%.

Ръстът на потребителските цени достигна 41-годишен връх през през октомври 2022 г., когато инфлацията във Великобритания скочи до 11,1%, и беше нужно повече време, за да се забави, отколкото на други големи икономики, като през юли индексът на потребителските цени беше на ниво от 6,8%. Според Бейли инфлацията може отново леко да се ускори през август, преди да започне да се забавя.

Данните от четвъртък, част от месечното проучване на групата за вземане на решения на АЦБ, събрани сред над 2 хил. главни финансови директори, не вдъхват достатъчно спокойствие на централната банка, която се опитва да върне инфлацията към целевото равнище от 2% до началото на 2025 г.

Компаниите очакват след една година индексът на потребителските цени да бъде на ниво от 4,9%, което е по-малко от прогнозираните 5,4% през юли, но и доста над прогнозата на АЦБ от миналия месец за 2,8% през третото тримесечие на 2024 г. След три години бизнес представителите очакват инфлацията да достигне 3,2%.

Респондентите смятат, че заплатите ще се повишат с 5% през следващата година, както са посочили и през юли.

Годишният ръст на заплатите, с изключение на бонусите, беше рекордните 7,8% през трите месеца до юли,в сравнение с традиционния темп от 3-4% преди пандемията, когато инфлацията беше близо до целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още