IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлационният натиск в Китай намалява през август

Ръстът на потребителските цени се връща на положителна територия, а спадът на фабричните цени се забавя, показват официални данни

09:48 | 09.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на потребителските цени в Китай се е върнал на положителна територия през август, а спадът на фабричните цени се забавя, показват данни на китайското Национално статистическо бюро, цитирани от Ройтерс.

Изглежда, че натискът за дефлация в страната отслабва на фона на признаците за стабилизиране на икономиката. Според анализатори обаче е необходима по-голяма политическа подкрепа за потребителското търсене във втората по големина икономика в света.

Възстановяването на пазара на труда се забавя, а очакванията за доходите на домакинствата са несигурни.

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 0,1% през август в сравнение с август 2021 г., показват данните. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха малко по-голям ръст на инфлацията – 0,2%.

През юли инфлацията в Китай спадна с 0,3% на годишна база.

Базисната инфлация, която изключва цените на храните и горивата, остава без промяна на ниво от 0,8% през август.

Индексът на цените на производител (PPI) се понижава през август с 3% в сравнение с август 2022 г., което е в съответствие с очакванията на анализаторите. През юли производствената инфлация се сви с 4,4%. Спадът на фабричните цени е най-малкият за последните пет месеца.

Като цяло инфлацията все още показва слабо търсене и изисква повече политическа подкрепа в обозримо бъдеще.

Цените на храните в Китай през август падат с 1,7% на годишна база, а нехранителните разходи се повишават с 0,5%. Основен двигател са разходите за туризма.

Неотдавнашните наводнения нанесоха щети на посевите от царевица и ориз в ключовия северен зърнопроизводителен пояс на Китай. Това предизвиква опасения за ускоряване на инфлацията и при храните, тъй като потребителите по света са изправени пред риск от ограничаване на хранителните доставки заради войната в Украйна.

По-слабите промени на цените в Китай контрастират рязко с растящата инфлация в повечето други големи икономики след отшумяването на пандемията от COVID-19. Това принуди западните централни банки да вдигнат рязко лихвите.

През юли Китай стана първата от групата на 20-те богати нации, която отчете спад на потребителските цени на годишна база, след като Япония отчете дефлация за последен път през август 2021 г.

Данните за търговията в Китай през август показват, че темповете на спад на износа и вноса намаляват. Това показва възможна стабилизация на икономиката, тъй като политиците се стремят да стимулират търсенето и да отблъснат дефлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още