IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо основните лихви може да останат високи завинаги

Завръщането на инфлацията означава, че ултраниските лихви са история

16:30 | 13.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Ако финансовите пазари са прави, основните лихви няма да останат високи само тази година, а може би завинаги, пише Ройтерс.

Завръщането на инфлацията означава, че ултраниските лихви са история. А пазарите сега отразяват сценарий, при който дори неутралните лихви, балансиращи икономиката в дългосрочен план, растат след отразяване на инфлацията, казват икономисти.

Трейдърите очакват лихвите в САЩ да бъдат около 4% в края на десетилетието – много над нивото от 2,6% в дългосрочните очаквания на централните банкери. Прогнозите за еврозоната са лихвите да бъдат около 2,5% - над нивото през по-голямата част от историята на блока.

Въпреки това правилното определяне на лихвите е огромно предизвикателство за централните банкери и инвеститорите – много икономисти смятат, че неутралният лихвен процент е по-нисък спрямо преди голямата финансова криза, но нямат единно мнение по това как да го изчислят, сегашното му ниво и дали расте.

Главният икономист на BNY Mellon Investment Management Шамик Дар, който смята, че неутралната лихва е нараснала, е „нервен, че това не е напълно ценово отразено на пазарите на акции и имоти“.

Ройтерс изследват пет фактора, които ще определят лихвите в дългосрочен план:

Плащане на сметката

Огромните инвестиции – независимо дали климатични, или за отбрана, и растящите лихви ще поддържат държавните заеми високи.

Икономистите обсъждат влиянието на растящия дълг, но някои очакват нуждите от по-високи разходи да повишат лихвите.

Бюджетните дефицити на развитите икономики от 5,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. бяха почти двойни спрямо нивото от 3% през 2019 г. и ще останат високи при 3,6% през 2029 г., изчислява Международният валутен фонд (МВФ).

Ръководителят на отдела по лихвите в Aviva Investors Ед Хъчингс казва, че по-високите дефицити ще повишат премията, която инвеститорите искат, за да държат държавни облигации.

Нарастването на производителността обаче се забавя, а потенциалният растеж се смята за слаб от двете страни на Атлантическия океан – фактори, които според икономистите свиват инвестициите.

„Това би довело до по-малко увеличение на неутралните лихви“, смята портфолио мениджърът на First Eagle Investment Management Идана Апио, бивш икономист във Фед.

Източник: Ройтерс Източник: Ройтерс

Застаряващо население

Демографията е една от най-големите несигурности, пред които са изправени дългосрочните лихви, казва Дар от BNY Mellon, бивш икономист в Английската централна банка (АЦБ).

Съществува консенсус, че прекомерните спестявания, особено преди пенсиониране в богатите страни, потиска лихвите.

Това може да продължи: 16% от световното население ще бъде над 65 години през 2050 г. спрямо 10% през 2022 г., прогнозира ООН. Това вероятно ще се усети най-силно в Европа.

Но съотношението на зависимите лица, включително пенсионерите, от работещите нараства. Това ще доведе до повишаване на лихвите, тъй като свързаните с възрастта разходи свиват спестяванията, твърдят икономистите Чарлз Гудхарт и Манодж Прадхан.

Запълването на недостига при пенсиите чрез заеми също би оказало натиск върху лихвите, казват от Nomura.

Източник: Ройтерс Източник: Ройтерс

Нажежаване

Измерването на икономическото въздействие от климатичните промени е друго голямо предизвикателство.

Зеленият преход изисква огромни инвестиции, които биха могли да повишат лихвите, казва Изабел Шнабел от Европейската централна банка (ЕЦБ), сравнявайки мащаба, необходим за възстановяването на Европа след Втората световна война.

Физическото въздействие от климатичните промени крие риск и от по-висока инфлация и нестабилност на цените.

Те може да свият с до 17% глобалното производство до 2050 г. Щетите заплашват производителността и може да тласнат неутралната лихва по-ниско, се твърди в документ на ЕЦБ.

По-скъпата чиста енергия в крайна сметка може да намали инвестиционното търсене и следователно цените, казва МВФ.

Зорен Раде, ръководител на европейските икономически изследвания в хедж фонда Point72, нарича въздействието на климатичните промени върху лихвите „голям открит дебат“.

„Имаме негативни шокове, които по същество унищожават търсенето. Не е ясно дали това ще повиши неутралната лихва“, каза той.

Източник: Ройтерс Източник: Ройтерс

AI мания

Горещо се обсъжда доколко технологичната революция може да повиши производителността и цените.

Увеличаването на производителността, управлявано от изкуствения интелект (AI), може да засили икономическия растеж на САЩ с 0,4 пр.п. и с 0,3 пр.п. в други развити икономики до 2034 г., очаква Goldman Sachs. Той вижда натиск за повишаване на лихвите, особено ако приемането на AI е предварително заложено.

Ако въздействието на изкуствения интелект е равностойно на електричеството, растежът ще компенсира демографския натиск, смятат от Vanguard. Но и може да разочарова, ако е подобно на компютрите и интернет.

Източник: Ройтерс Източник: Ройтерс

Нова реалност

Пандемията от COVID-19, войните в Украйна и Газа и търговското напрежение между САЩ и Китай подсказват за по-високи рискове от шок в доставките занапред.

„Ако централните банки трябва да действат срещу тях..., това може средно да повиши и нивото на лихвите“, казва Раде от Point72.

Риск от по-високи проценти носи и тенденцията на friendshoring, при който западните държави и компании се стремят да търгуват повече със съюзници, а не с Китай.

„Всяко едно такова място, поради естеството на факта, че не е най-евтиното за производство, ще е по-инфлационно“, казва ръководителят на отдела за фиксирана доходност на Columbia Threadneedle Роман Гайзер.

Мексико, например, сега е най-големият вносител в САЩ.

Източник: Ройтерс Източник: Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още