IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ отчитат най-големия си ръст за повече от година през август

Индексът на цените на производител е нараснал с 0,7% през август спрямо юли

17:14 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на производител в САЩ, които производителите на стоки и услуги получават за своите продукти, са се повишили през август, отбелязвайки най-големия си ръст от повече от година насам, подкрепени от по-високите цени на енергоизточниците и транспорта, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайното търсене се е увеличил с 0,7% през август спрямо месец по-рано, сочат данни на Бюрото по трудова статистика. Бензинът е поскъпнал с 20%, на което се дължи и голяма част от повишението на индекса. Основният PPI индекс, изключващ волатилните елементи като храните и енергоизточниците, ​​също се е повишил с 0,2%.

Въпреки че възстановяването на веригите за доставки и отслабването на много икономики в чужбина като цяло помогнаха за облекчаването на инфлационния натиск при търговията на едро, поскъпването на петрола застрашава част от този напредък. На годишна база индексът на цените на производител (PPI) за се е ускорил за втори месец след като в продължение на една година се забавяше.

Сред останалите в категорията на енергийните източници, които са поскъпнали миналия месец. попадат реактивното гориво, дизелът и мазутът. При услугите най-много са се повишили цените на жилищата и на товарните превози с камиони.

Цените на стоките са се повишили с 2%, макар че като бъдат изключени хранителните продукти и енергоизточниците, увеличението е само 0,1%. Услугите са поскъпнали с 0,2% през август след ръст от 0,5% през юли.

Няколко категории от доклада за PPI, включително тези, свързани портфолио мениджмънта и здравеопазването, се използват при изчисляването на индекса на личните потребителски разходи (PCE), предпочитан измерител на инфлацията от Федералния резерв, данните, за който ще бъдат публикувани по-късно този месец.

Данните, макар и променливи на месечна база, може да се окажат изключително важни. През юли поскъпването със 7,3% на услугата портфолио мениджмънт и инвестиционните консултации допринесе за ускорението ключовия измерител на инфлацията при услугите, наблюдаван от Фед. През август цените на услугата портфолио мениджмънт са се повишили само с 0,5%.

В сектора на здравеопазването цените за болнична и извънболнична помощ са се понижили спрямо предходния месец, докато при цените за лекарски грижи няма промяна.

Докладът беше публикуван малко след новите данни за инфлацията, публикувани в сряда, които показаха, че ключовият основен индекс на потребителските цени е нараснал с повече от очакваното през август. Същевременно поскъпването на бензина подкрепи най-голямото месечно увеличение на общия индекс на потребителските цени от повече от година насам.

Централната банка ще прегледа и двата доклада, заедно с останалите данни, които предстои да бъдат публикувани, преди да вземе решението си за лихвите следващата седмица. Очакванията са, че централните банкери ще оставят лихвите непроменени на двудневната си среща на 19 и 20 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още