IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите прогнози на швейцарското правителство подкрепят още увеличение на лихвите

Очакванията за инфлацията следващата година бяха повишени

12:42 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Швейцария очаква инфлацията да задмине целта на централната банка през 2023 г., засилвайки аргументите в подкрепа на повишение на основните лихви в четвъртък, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени ще се повишат с 2,2% тази година, заяви в сряда Държавният секретариат по икономически въпроси, който изготвя икономическите прогнози за правителството. Това е под оценката му от юни за 2,3%, но все пак над горния край на целевия диапазон на Швейцарската централна банка от 0-2%.

Секретариатът обаче повишава прогнозите си за 2024 г. до 1,9% от 1,5%. Той очаква разширяване на икономиката, съгласно предпочитаната от него мярка, от 1,3% тази година и 1,2% през следващата.

„Икономическите рискове са значителни“, казва агенцията в изявление. „Трансмисията на затягането на паричната политика към реалната икономика може да се окаже по-силна от смятаното в момента“, се посочва още.

До голяма степен се очаква Швейцарската централна банка да повиши лихвите с 25 базисни пункта до 2%, когато се събере в четвъртък в Цюрих, а повечето икономисти прогнозират разходите след това да бъдат оставени на това ниво около година.

Някои обаче казват, че централната банка може да пропусне повишение тази седмица за сметка на по-късно вдигане, позовавайки се на скорошното забавяне на инфлацията и рисковете за икономиката от допълнително затягане.

След като се разшири с неочаквано силен темп от 0,9% в началото на годината, икономиката на Швейцария изпадна в застой през второто тримесечие, докато компаниите се борят с потиснатото търсене от чужбина и силния франк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още