IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Украйна отчита първи годишен ръст от началото на войната през второто тримесечие

Основен двигател на икономиката е вътрешното потребление, тъй като хората се адаптират към конфликта и инфлацията

16:56 | 22.09.23 г. 2
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Икономиката на Украйна през второто тримесечие отчита ръст на годишна база за първи път от началото на войната благодарение на вътрешното потребление.

След резкия спад през месеците след атаката на Русия, който се пренесе и в 2023 г., брутният вътрешен продукт (БВП) на страната скача с 19,5% за периода април-юни в сравнение с април-юни 2022 г., показват данни, публикувани от Държавната статистическа служба на Украйна.

От статистиката се вижда, че има осезаем ръст на потребителските разходи, тъй като хората явно се приспособяват към конфликта и инфлацията, пише Bloomberg.

БВП на Украйна от началото на войната насам по тримесечия. Графика: Bloomberg БВП на Украйна от началото на войната насам по тримесечия. Графика: Bloomberg

Данните се публикуват със закъснение заради кибератаката срещу статистическата служба на страната през юли.

„Хората свикват с това“, коментира Олена Билан, главен икономист в базираната в Киев инвестиционна банка Dragon Capital. „Животът продължава и насред всички проблеми хората искат понякога и да се забавляват или да отидат на почивка“, посочва тя.

Централната банка на Украйна прогнозира, че икономиката на Украйна може да отчете ръст от 2,9% през тази година. Очаква се следващия месец прогнозата на институцията да бъде преразгледана.

Прогнозата е решаваща за плащанията по ценните книжа на Украйна с матуритет 2041 г., тъй като те са свързани с икономическото представяне на страната. Като цяло правителството трябва да плаща по тези книжа, ако годишното производство надхвърли 3%.

Властите през 2024 г. ще направят преглед на международен дълг. Прегледът беше отложен заради войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
"икономиката на Украйна може да отчете ръст от 2,9% през тази година." Зеленият нацист иска по 100$ милиарда годишно от ФАЩ, но последните нещо започнаха да се дърпат. Дават му 300$ милиона, разочаровани, че многогодишната инвестиция във войната в укристан е на път напълно да се провали. А те точеха зъбки на ресерсите на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
А в него влизат ли 113 милиарда $ от ФАЩ?! Укристан - първата частна държава притежавана от няколко ФАЩисани корпорации, живее единствено на помощи. Опитват да пробутат мутиралото жито, отгледано на земя собственост на ФАЩ, но нещо купувачите се дърпат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още