IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се забавя за пети пореден месец през септември

Данните допълнително замъгляват перспективите пред региона

14:08 | 28.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната се е забавило за пети пореден месец, допълнително замъглявайки перспективите пред региона, съобщава Bloomberg.

Показателят за настроенията, публикуван от Европейската комисия, се е понижил до 93,3 пункта през септември от ревизираните 93,6 пункта месец по-рано. Икономистите очакваха дори по-голям спад.

Понижението се дължи на подпоказател за потребителите, който е спаднал значително. Показателят за услугите леко е намалял, но за индустрията се е повишил.

Индикаторите за третото тримесечие засега са мрачни. Индекси на мениджърите по поръчките от миналата седмица сигнализираха, че активността в частния сектор може би се свива в еврозоната и в двете ѝ най-големи икономики.

Тази икономическа слабост не беше достатъчна, за да спре Европейската централна банка да повиши отново лихвите по-рано този месец. Тъй като инфлацията все още е далеч от целевото равнище на институцията от 2%, централните банкери посочват, че ще запазят рекордната лихва по депозитите от 4% известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още