IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятността за рецесия в САЩ все повече намалява

Няма много останали причини да се очаква рецесия тази година

10:46 | 13.10.23 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Малкото останали сигнали, че икономиката на САЩ върви към рецесия, изчезват пред очите ни.

Доскоро беше възможно да прогледнете през данните и да видите появяващи се слабости сред заглавията, показващи стабилен растеж на работните места, пише редакторът на Bloomberg Карл Смит. Сега три от най-важните подобни признаци - низходящи корекции в данните за заетостта, забавяне на нарастващите молби за помощи за безработица и дисбаланс между търсещите работа и свободните работни места - са изчезнали. В резултат на това няма много останали причини да се очаква рецесия тази година, ако изобщо има.

Ръстът на работните места в частния сектор се забавя, откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти в началото на миналата година. През годината до февруари 2022 г. икономиката на САЩ е създавала средно по 620 хил. работни места на месец. До септември тази година тази цифра е спаднала до 268 хиляди.

Част от това развитие беше умишлено - Федералният резерв се опитваше да намали темпа на растеж на работните места, но имаше признаци, че може да е прекалил. Първият беше рекордната поредица от отрицателни корекции на работните места в частния сектор в началото на тази година.

Бюрото по трудова статистика (BLS) изпраща анкета до повече от 100 хил. предприятия всеки месец, като пита колко служители са наели или освободили. Много компании отговарят късно или въобще не го правят. За да отчете това, BLS използва статистически модел, който оценява какво биха отговорили тези компании въз основа на последните тенденции. След това, когато пристигат някои късни отговори, BLS преразглежда своята оценка. Ако моделът се представя добре, тогава ревизиите трябва да са средни до нула.

Но когато икономиката направи рязък завой надолу, оценките, базирани на близкото минало, ще бъдат високи. Точно това се случи в началото на 2023 г.: оценката на BLS за работните места, създадени през януари и февруари, в крайна сметка беше преразгледана надолу съответно с 45 хиляди и 63 хиляди.

Останалата част от материала можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още