IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на горивата поддържат „гореща“ инфлацията във Великобритания и през септември

Икономистите очакват АЦБ да започне да облекчава паричната си политика през 2024 г. като намали лихвите общо с 40 базисни пункта

13:39 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Великобритания не се забави според прогнозите през септември, тъй като покачващите се цени на петрола компенсираха низходящия натиск при разходите за храна, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се повиши с 6,7% спрямо септември 2022 г., със същия темп като през август, съобщи Националната статистическа служба в сряда. Икономистите очакваха инфлацията да се охлади до 6,6%.

Разминаването не беше достатъчно голямо, за да промени перспективите за лихвените проценти, като поредицата от 14 последователни увеличения от Английската централна банка (АЦБ) вече се отразява върху реалната икономика. Служители в централната банка преценяват дали трябва да направят повече, за да върнат инфлацията до целта си от 2% и да се срещнат на следващата среща на 2 ноември.

„Едва ли АЦБ ще изпадне в паника от новината, че темпът на инфлация не е успял да се понижи през септември. По-важното е, че годишният ръст при цените все още е под прогнозата за август и се очаква голям спад през следващия месец. Добавете признаците, че централната банка изглежда има по-голяма толерантност към изненадващите възходящи данни и смятаме, че тя все още ще има намерение да задържи лихвените проценти непроменени на заседанието през ноември”, коментират икономистите Дан Хансън и Ана Андраре.

Инфлацията във Великобритания остава нажефена и през септември. Източник: Bloomberg Инфлацията във Великобритания остава нажефена и през септември. Източник: Bloomberg

На последното си заседание през септември служителите на АЦБ гласуваха против повишаването на лихвите за първи път от ноември 2021 г., като повечето от тях предпочетоха да изчакат и да видят как се развива икономиката.

„Данните от тази сутрин предизвикаха неприятен шок“, посочва Чю Као, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Mintago. „Въпреки че общият темп на увеличение на цените може технически да не се е ускорил, някои основни разходи продължават да растат“, добавя той.

Залозите на паричния пазар за по-нататъшни увеличения на лихвените проценти се задържаха като цяло стабилни, определяйки 30% шанс за увеличение с четвърт процентен пункт през следващия месец и повече от 60% вероятност за подобно движение до началото на следващата година. Пазарите очакват обща спад на лихвите с 40 базисни пункта през следващата година.

Пол Дейлс, главен британски икономист в Capital Economics, казва, че е „разочароващо“, че индексът на потребителските цени не е успял да падне през септември. „Но тъй като все още е под лихвения процент от 6,9%, прогнозиран от АЦБ през август, все още смятаме, че банката няма да повиши лихвените проценти отново“, допълва той.

Изненадващите данни за инфлацията идват само ден след като данните за работните места показаха леко охлаждане на пазара на труда.

„Инфлационният импулс се очаква да отслабне през следващите месеци“, коментира Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK. „Заедно с продължаващото облекчаване на пазара на труда, това би трябвало да е достатъчно за АЦБ да запази непроменени лихвените проценти“.

Базисната инфлация – която изключва волатилните цени на храните и енергията – се забавя с по-малко от очакваното до 6,1% от 6,2%. Инфлацията при услугите, която се следи отблизо от АЦБ, неочаквано се ускори до 6,9% от 6,8%.

Конгресът на профсъюзите отбелязва, че Обединеното кралство все още отчита най-нажежена инфлация сред страните от Г-7.

„Докато други страни действаха решително, за да намалят натиска върху разходите за живот, работещите домакинства и предприятията тук остават силно притиснати“, изтъква генералният секретар на организацията Пол Новак. „Обединеното кралство се люлее на ръба на рецесията, като заетостта намалява, докато компаниите се борят да намалят разходите“, добавя той.

Последна актуализация: 13:41 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още