IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли от АЦБ: Банките са застрашени от негарантираните депозити

Във Великобритания се обсъжда дали депозитите да не бъдат гарантирани на 100%

17:20 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Депозитите, които не са покрити от държавни гаранции, са „слонът в стаята“ и централните банки трябва да реагират бързо, когато кредиторите изпаднат в затруднение, увеличавайки ликвидността, коментира гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, цитиран от Bloomberg.

Трябва да има „смесен“ модел, при който отделните банки да поддържат високи нива на ликвидност, а централната банка да може бързо да разменя такава срещу активи чрез предварителен задълбочен анализ по отношение на това какви кредити имат институциите в счетоводните си книги, заяви Бейли по време на дискусия на срещите на Institute of International Finance в Маракеш, Мароко.

Английската централна банка и другите централни банки работят върху начини за справяне с бързите и масивни тегления на активи след срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано тази година. Silicon Valley Bank, сред чиито клиенти бяха много технологични предприемачи и фондове за рисков капитал, загуби около 30% от своите депозити за една сутрин, припомни Бейли.

Обединеното кралство гарантира депозитите на стойност до 85 хил. паунда (103 750 хил. долара). Тазгодишните масови тегления предизвикаха дебат за това дали нивото им трябва да бъде повишено, дори потенциално да се гарантират 100% от депозитите в опит да се стабилизират банките във времена, когато клиентите могат да теглят парите си много по-бързо, отколкото в миналото, като това масово теглене е отчасти предизвикано от негативните настроения в социалните мрежи.

"Трябва много добре да се замислите как да се справите с негарантираните депозити", коментира Бейли. "Искам да кажа, че в известен смисъл това е слонът в стаята".

"Какво означава това? Как се справяте с тях? Как запазвате стабилността в този свят?", попита още гуверньорът.

Той сподели, че регулаторите трябва да „запазят моралния риск в системата“, но да търсят начини да запазят стабилността. Един от подходите трябва да бъде предварително обсъждане на кредитните портфейли на банките, така че централните банки да могат да действат бързо, каза той.

Ролята на социалните мрежи

Централните банкери трябва да разработят по-добри начини за наблюдение на социалната мрежа X, по-известна със старото си име Twitter, за признаци, че социалните медии насърчават тези банкови източвания, добави той.

По отношение на паричната политика Бейли сподели, че решенията на предстоящите срещи ще продължат да бъдат „строги“, въпреки че централните банкери са постигнали „стабилен напредък“ в справянето с инфлацията.

Миналия месец комисията по парична политика на Английската централна банка реши да направи пауза в агресивния си цикъл на затягане на паричната политика, тъй като въздействието на предишното затягане все повече се отразява на икономиката и пазара на труда.

Бейли заяви, че икономическите перспективи пред Обединеното кралство сега са „много потиснати“, тъй като паричната политика е рестриктивна в момента. Той каза, че преценката за скоростта, с която повишаването на лихвените проценти се отразява на икономиката и особено на ипотечния пазар, ще бъде от „решаващо значение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още