IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се забавя до двугодишно дъно през октомври

Резултатите на най-голямата икономика в еврозоната носят надежда за цените в целия блок

18:08 | 30.10.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се e забавила значително през октомври, достигайки най-ниското си ниво от август 2021 г., което загатва и за охлаждане на инфлацията в цялата еврозона, пише Ройтерс.

Инфлацията в Германия е спаднала до 3,0% през октомври, съобщиха от федералната статистическа служба (Destatis) в понеделник.

Потребителските цени, измерени с хармонизирания индекс на потребителските цени на Европейския съюз, са се повишили с 4,3% на годишна база през септември.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, се е забавила до 4,3% през октомври от 4,6% през предходния месец.

Инфлацията, по-висока от прогнозираната, се разглежда като един от основните рискове от страна на централните банкери, тъй като може да удължи кампанията за затягане на паричната политика на централните банки и да задържи лихите по-високи за по-дълго време.

Инфлацията в еврозоната се очаква да се е забавила до 3,2% през октомври от 4,3% през септември, според прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Отделни данни от понеделник показаха, че икономиката на Германия се е свила леко през третото тримесечие, тъй като слабата покупателна способност и по-високите лихвени проценти натежават върху най-голямата икономика в еврозоната.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,1% на тримесечна база, съобщиха от федералната статистическа служба.

„Тези данни сами по себе си подчертават, че Германия се е превърнала в една от изоставащите икономики в еврозоната по отношение на растежа“, заяви Карстен Бжески, ръководител на отдела по макроикономика в ING.

В перспектива продължаващото прехвърляне на ефекта от затягането на паричната политика на Европейската централна банка върху потребителите, липсата на обрат в цикъла на запасите и новите геополитически несигурности ще продължат да тежат на германската икономика, смята Бржески.

„Германската икономика изглежда ще остане в тази полумрачна зона между лекото свиване и стагнацията не само през тази, но и през следващата година“, коментира Бжески.

Спадът през третото тримесечие не се разглежда като някакво изключение, тъй като Commerzbank прогнозира, че германската икономика ще се свие отново през зимното полугодие.

„Малко вероятно е потреблението да се възстанови, както се надяваха оптимистите“, смята главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер.

Потреблението на домакинствата е намаляло през третото тримесечие, тъй като високата инфлация продължи да ограничава покупателната способност на потребителите

Въпреки че слабото потребление в Германия затруднява икономическия растеж, капиталовите инвестиции имат положителен ефект, смятат от статистическата служба.

„Крайният резултат обаче е, че икономиката на Германия сега е здраво затънала в калта“, коментира главният икономист на Pantheon Macroeconomics за еврозоната Клаус Вистесен, добавяйки, че се съмнява, че икономиката ще излезе от нея през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
OHЯ
преди 6 месеца
Германия е велика държава и ще вземе мерки да оправи нещата . А изостаналата сибирска гнус ще вземе мерки и ще е още по-зависима от китайците. Ама така ще е , докато Късия не гушне букета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 6 месеца
До: Gna ... бля-бля-*** ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Gna
преди 6 месеца
Инфлацията в Германия се забавя защото държавата на практика е в рецесия, от която в следващите 10 години надали ще излезе. Всеки, който мисли, че Германия е тази сила, която беше му предлагам да погледне състоянието на автомобилния сектор, който е гръбнака на немската икономика и броя на продадените коли. Може да го сравните с преди 10-20-30 години. Демографията също започва да дърпа сериозно страната надолу. В технологичния сектор, който се очертава и като най-важен Германия е гола вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още