IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските компании поглеждат извън еврозоната заради геополитическите рискове

Очаква се активността извън и към ЕС да се засили през следващите пет години

21:21 | 06.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големите компании в еврозоната изместват производството си по-активно към останалата част от света на фона на нарастващите геополитически рискове, сочат данните от проучване на Европейската централна банка, цитирано от Bloomberg.

Въпреки че обичайните причини като по-ниските разходи карат компаниите да изместват дейността си извън пределите на Европейския съюз, по-високата несигурност напоследък стои зад най-скорошните или планирани миграции на бизнеса в блока, заявяват от Европейската централна банка в изследването, публикувано в понеделник. Активността в двете посоки, както извън ЕС, така и към него се очаква да се засили през следващите пет години.

Данните отразяват „промяна в приоритетите на фирмите от просто по-ниски разходи или по-висока ефективност към включване на устойчивостта в техните решения“, пишат от банката.

Пандемията и войната в Украйна показаха слабостта на световните вериги за доставки и накараха фирмите да се замислят за това къде произвеждат и набавят суровини. Китай, чиито отношения с ЕС и САЩ станаха по-обтегнати, натежа доста при формирането на мнението на мениджърите.

Проучването определи азиатската нация като „доминиращия източник на изключително важни ресурси, а също и като страната, която най-често се споменава при обсъждането на възможните рискове“. Компаниите планират да разнообразят местата, от които си набавят ресурси – дори и да твърдят, че това е "изключително трудно".

Проучването се основава на отговорите на 65 компании, чиято обща добавена стойност се равнява на около 5% от БВП на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още