IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява дружеството с променлив капитал и какви предимства дава

Новата форма е насочена към стартиращия бизнес, но допуска и преобразуване на вече съществуващи компании

07:14 | 08.11.23 г.
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

След 30 юни 2024 г. в България ще могат да се учредяват дружества с променлив капитал (ДПК). Промените в Търговския закон, които позволяват създаването на този тип дружества, бяха приети от Народното събрание през юли тази година, но компаниите ще могат да се възползват от тях, след като премине едногодишен срок, в който Агенцията по вписванията да се подготви за промените. Това стана ясно по време на събитие, организирано от предприемаческата асоциация BESCO и адвокатските дружества Tokushev & Partners и Dimitrova, Staykova & Partners, които стоят зад инициативата зад създаването на новия тип дружества.

„Новата дружествена форма е създадена за стартиращ бизнес, но много съществуващи към момента бизнеси към момента биха могли да припознаят инструментите, които представихме, и да решат, че те ще са по-подходящи за изпълнение на техните бизнес цели и да се преобразуват в ДПК. Компании, учредени като дружества с ограничена отговорност (ООД) и като акционерни дружества (АД), също могат да се преобразуват в ДПК“, каза Невена Стайкова от Dimitrova, Staykova & Partners.

За учредяване или преобразуване в ДПК е необходимо компаниите да отговарят на две условия - средносписъчен брой на персонала, по-малък от 50 души, и годишен оборот, който не надвишава 4 млн. лева и/или стойност на активите, която не превишава 4 млн. лева.

Екипът, който стои зад създаването на текстовете в закона, позволяващ учредяването на ДПК, е прекарал стотици часове в проучване и сравняване на най-добрите практики във Франция, Холандия, Белгия и Люксембург, но същевременно финалният резултат е инструмент, който да е достатъчно модерен и гъвкав, но и да отразява спецификите на българската правна система, обясни Димитрова.

Новата дружествена форма позволява промяна както по отношение на начина, по който се вписва ръководството на компанията – управител или управителен съвет, така и в първоначалния ѝ капитал, стойността на дяловете, правата и задълженията на съдружниците. Позволява също провеждане на общи събрания дистанционно и с електронни средства, както и възможност за свободно прехвърляне на дялове по преценка на съдружника.

Какво е ДПК

„През годините капиталът на едно дружество се е считал за гаранция за инвеститорите", посочи адв. Виктор Токушев. При създаването на дружество с променлив капитал обаче отпада необходимостта първоначалният капитал и новите съдружници в една компания да се вписват в Търговския регистър. Вместо това промените в капитала се установяват веднъж годишно с приемането на годишния финансов отчет.

„Ние направихме своя анализ и стигнахме до извода, че ничий интерес няма да бъде накърнен, ако срещу името на това дружество не стои една цифра. Няма значение и дали тази цифра се променя, или не, във времето. Затова кръстихме дружеството с променлив капитал – защото неговият капитал се променя съобразно корпоративното развитие на дружеството, а не съобразно нещо статично, записано в търговския регистър“, каза още той. 

„С приемането на ДПК - вече всеки може да регистрира дружество, без да е необходимо да разполага с първоначален капитал от 50 хил. лв. Всички знаем, че в началото всеки стартиращ бизнес е изправен пред въпроса - каква първоначална инвестиция трябва да направя, за да мога да структурирам дружеството си по начин, който ще даде възможност да изградя бизнеса си и да привлека инвеститори? До този момент нямаше възможност за избор - или се ползваше тежката и скъпа форма на АД, с всички нейни предимства, или достъпното с 2 лева капитал ООД, но с всички ограничения, които то има. В много случаи дори първоначалният избор на предприемача да е бил ООД, то пак се стигаше до АД, но след процедура по преобразуване и смяна на правната форма. Сега още с регистрацията на дружество ДПК учредителите/съдружниците могат да имат всички предимства на АД, но с достъпния капитал на ООД“, посочи Невена Стайкова. 

Снимка: BESCO Снимка: BESCO

Друга разлика е, че при ДПК не е необходимо да се минава процедура за откриване на набирателна сметка в банка.

„В моята практика се е случвало клиенти да чакат с месеци да минат процедура по одобрение за откриване на набирателна сметка за регистрация на дружество и накрая банката да откаже без мотиви. Всички знаем до какво може да доведе едно такова предварително и немотивирано решение на банката... За да не остане някой с погрешни впечатления, държа да отбележа, че за да може да оперира дружеството, след регистрацията му трябва да си отвори разплащателна сметка“, каза още Стайкова.

ДПК позволява също дружеството да има дялове на стойност 1 стотинка и това дава възможност с 2 лева начален капитал дружеството да може да разпределя не 2, а 200 дяла.

Разлики има и при правата и задълженията на съдружниците. В ООД се предвижда всички съдружници да имат личен принос, докато в АД акционерите нямат такова задължение. При ДПК с дружествен договор може да се направи разграничение между това кой е основател и трябва да има лично участие и кой е инвеститор и само финансира. Основното задължение в ДПК (и основание за изключване) е за вноска, но е предвидена договорна свобода и в дружествения договор съдружниците могат да добавят други основания за изключване. Едно от тях може да бъде неизпълнение на задължението на личен принос на някои от съдружниците.  

Друга разлика, която се въвежда с възможността за учредяване на ДПК, е предвидена възможност да се уговори забрана за разпореждане с дружествени дялове за определен период от време.

Новият тип дружество дава възможност и служителите да могат да получават дялове от дружеството, като такава опция има и за лица, работещи на граждански договор. Прехвърлянето на всички или част от придобитите дялове може да бъде ограничено за срок не по-дълъг от 5 години.

Относно управлението на дружеството при ДПК е създадена възможност да има както едноличен управителен орган (управител), така и колективен (управителен съвет). В хода на работата дружеството има право да премине от единия към другия вариант.

Голяма разлика с досега функциониращите видове дружества е и възможността за провеждане на дистанционни заседания. Дружеството с променлив капитал позволява и прехвърляне на дялове, което да се случва без задължителна нотариална заверка на подписа, ако това е уговорено в дружествен договор.

Много е важно как ще бъде структуриран дружественият договор, подчерта Невена Стайкова. 

„От въвеждането на ДПК като ново дружество в българския търговски закон печелят и работодателите, и служителите, и инвеститорите, и държавата“, обобщи Спас Кьосев от BESCO

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още