IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация е продължила да се забавя през октомври

Данните носят утеха за икономиката на страната, която е на ръба на рецесията

10:43 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишният темп на инфлация в Германия е продължил да се забавя през октомври, достигайки най-ниското си ниво от август 2021 г. насам, а месечният темп е отбелязал нулево ускорение през октомври, съобщават от статистическата служба във Висбаден.

Потребителските цени са се повишили с 3,8% на годишна база през октомври, потвърждавайки предварителните прогнози. За сравнение темпът на инфлация през септември беше 4,5 на сто.

Спрямо предходния месец цените отбелязват нулев ръст, също в синхрон с предварителните данни.

"В сравнение със средносрочните и дългосрочните прогнози обаче темпът на инфлация остава висок. Още повече, че потребителите все още усещат по-високите цени на храните и енергията, които се повишиха по време на войната в Украйна и последвалата криза", заяви Рут Бранд, председател на Федералната статистическа служба. Тя допълва: "Понастоящем ръстът на потребителските цени отчасти се забавя. Годишният темп на нарастване на цените на хранителните продукти продължава да спада, а цените на повечето енергийни продукти са дори по-ниски в сравнение с предходната година", допълва тя.

За забавянето на инфлацията са допринесли цените на енергийните продукти, които през октомври 2023 г. са се понижили с 3,2% спрямо същия месец, година по-рано. Това е първият им спад от близо 3 години насам .

Цените на хранителните продукти обаче са останали високи, ограничавайки  забавянето на инфлацията. При тях се наблюдава ръст от 6,1% на годишна база през октомври, но и значително забавяне спрямо предходния месец, когато се повишиха със 7,5%.

Базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, също се е забавила до 4,3% през октомври от 4,6% през септември, достигайки най-ниското си ниво от август 2022 г. насам.

Въпреки това както общата, така и базисната инфлация в Германия остават доста по-високи от целта на Европейската централна банка за 2%.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел и един от най-големите ястреби сред членовете на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), призна по-рано, че инфлацията в страната се е забавя благодарение на повишаването на лихвените проценти през последната година. „Все още сме далеч от целта от 2%, но посоката на движение е правилна“, подчерта той.

Данните за инфлацията носят известна утеха за най-голямата икономика в Европа и единствената членка на Г-7, за която Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че ще се свие през 2023 г.

Фабричното производство в Германия се сви четвърти пореден месец през септември, стана ясно от публикувани по-рано резултати, което също загатва, че икономиката на страната е близо до рецесията. Според анализатори в края на годината е възможна плитка рецесия с перспективи растежът да се възстанови през следващата година, тъй като инфлацията продължава да се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още