IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предлага 50% увеличение на вноските на страните членки

Предвижда се запазване на настоящите дялове

10:24 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
 Кристалина Георгиева. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Кристалина Георгиева. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) прие предложение, което да бъде разгледано от Съвета на управителите (управителите на централните банки или финансовите министри на над 190 държави в света) за приключване на Шестнадесетия общ преглед на квотите със значително увеличение на квотите, съобщиха от МВФ.

Предложението следва насоките на Международния валутен и финансов комитет (IMFC) от годишните срещи през 2023 г.

Приключването на 16-ия преглед с увеличение на квотите ще помогне за запазването на силен, базиран на квоти и адекватно финансиран МВФ в центъра на глобалната мрежа за финансова сигурност, заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева след решението на Изпълнителния съвет. Един адекватно финансиран МВФ е от съществено значение за запазване на глобалната финансова стабилност, който може да даде отговор на потенциалните нужди на членовете му в един несигурен и предразположен към сътресения свят, каза още тя.

Предложението е съсредоточено около увеличаване на квотите с 50%, разпределени между членовете пропорционално на техните настоящи квоти.

Увеличаването на квотите би увеличило постоянните ресурси на МВФ и би засилило базирания на квоти характер на фонда, като намали зависимостта от заеми и по този начин гарантира основната роля на квотите в ресурсите на МВФ, се посочва още в съобщението на международната финансова организация.

Предложението предвижда, след като увеличенията на квотите влязат в сила, заемните ресурси, включващи Двустранните споразумения за заеми и Новите договорености за заемане (NAB), да бъдат намалени.

МВФ признава наложителността и важността на пренареждането на квотите, за да се отразят по-добре относителните позиции на членовете в световната икономика, като същевременно се защитят квотите на най-бедните членове. Следователно друг критичен елемент от днешното предложение е призивът към Изпълнителния съвет да работи за разработването до юни 2025 г. на възможни подходи за по-нататъшно пренареждане на квотите. Работата по прилагането в тази насока ще започне възможно най-скоро след приключването на 16-ия преглед, допълват от МВФ.

"Предложеното увеличение на квотата идва в сложен момент за световната икономика. В духа на международното сътрудничество се надявам, че това предложение ще събере възможно най-широка подкрепа от страна на членовете и че след това ще постигнем напредък в пренареждането на квотите в рамките на 17-ия преглед", допълва Георгиева, цитирана в съобщението.

Това означава, че страни като Китай, Индия и Бразилия, които настояваха за преразпределяне на квотите така, че гласът на развиващите се пазари да бъде с по-голяма тежест, ще трябва да изчакат нова процедура за преразпределянето им.

"Докато светът се бори с нарастващата фрагментация, днешното решение е силен сигнал, че членовете все още могат да се обединят в подкрепа на съвместни решения, които вдъхват увереност в способността на МВФ ефективно да подкрепи своето членство да се ориентира в предизвикателен глобален пейзаж", каза Георгиева.

Изпълнителният съвет поиска Съветът на управителите да гласува това предложение до 15 декември 2023 г. Одобрението от висшия орган изисква мнозинство от 85% от общия брой на гласовете.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още