IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускорението на инфлацията в Норвегия предвещава още лихвени повишения

По-високите разходи за храна, мебели и самолетни билети тласкат базисната инфлация нагоре през октомври

12:25 | 10.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базисната инфлация в Норвегия се ускорява за първи път от четири месеца насам, затвърждавайки перспективата за ново повишение на лихвените проценти от централната банка на заседанието ѝ следващия месец, съобщава Bloomberg.

Нивото на базисната инфлация, наблюдавана внимателно от анализатори и регулатора Norges Bank, се повишава до 6% през октомври, движена главно от разходите за храна, мебели и самолетни билети, става ясно от данни на статистическата служба на Норвегия. Въпреки че това е над всички оценки на икономистите в проучване на Bloomberg, цифрата съвпадна с прогнозата на централната банка, представена през септември.

Данните, които включват ускорена обща инфлация, вероятно ще подхранят залозите, че представителите на Norges Bank ще се придържат към своя план за още едно повишение на основния лихвен процент с четвърт процентен пункт през следващия месец.

Скорошно отслабване на кроната засили опасенията относно привнесената инфлация, а заплатите, нарастващи с рекорден темп, увеличават риска от спирала при заплатите и цените.

Инфлацията в Норвегия се ускорява през октомври. Източник: Bloomberg Инфлацията в Норвегия се ускорява през октомври. Източник: Bloomberg

„Вярвахме, че цените на храните ще продължат да спадат. Сгрешихме“, признават анализатори на скандинавския кредитор Nordea в бележка до клиенти.

Въпреки че гуверньорът на Norges Bank Ида Волден Бахе и нейните колеги оставиха непроменени лихвите миналия месец, както се и очакваше, те заявиха, че ново увеличение до 4,5% може да бъде избегнато, ако станат по-уверени, че „базисната инфлация се охлажда“.

Те ще изчакат данните за инфлацията през ноември, както и други икономически индикатори, преди да вземат решение относно паричната политика.

Махалото на пазарните настроения вероятно ще се върне към увеличение от 25 базисни пункта през декември, дори ако подчертаем, че е твърде рано да се направи това заключение, коментира Кристофър Кяер Ломхолт, ръководител на корпоративните проучвания в Danske Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още