IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен ли е устойчив икономически растеж без инфлация и кризи в България?

Световноизвестният икономист проф. д-р Ричард А. Вернер ще отговори на този въпрос в публична лекция, организирана от ВУЗФ

09:02 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Възможен ли е устойчив икономически растеж без инфлация и кризи в България?

Устойчивият икономически растеж, осигуряващ справедливо разпределение и благоденствие без инфлация и кризи, е възможен. Защо тогава не успяваме да го постигнем?

Отговори на този въпрос ще даде един от най-авторитетните икономисти в света проф. д-р Ричард А. Вернер в публична лекция, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Събитието ще се проведе на 6 декември 2023 г. от 14:00 часа в зала 501 на висшето училище.

Темата на лекцията е “Устойчив икономически растеж без инфлация и кризи - как да го постигнем в България?”.

Публичната лекция се организира по покана на ректора на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев.

В продължение на почти 80 години базираните във Вашингтон институции осъществяваха контрол върху голяма част от света да приеме набор от политики - т.н. „Вашингтонски консенсус“ - базиран на съвременната мейнстрийм икономика. Според неговите постулати държавите трябва да приемат свободните пазари и свободната търговия, да дерегулират, либерализират и приватизират, привличайки чуждестранни инвестиции, като така ще се развиват и ще успеят икономически. Въпреки това сред почти 100-те развиващи се страни, принудени да приемат и прилагат тези политики, няма нито една, която да се е развила успешно през тези 80 години. Достиженията на мейнстрийм икономиката на равновесието са нищожни. И все пак има няколко държави или региони, които са преминали успешно от статут на развиваща се към развита страна през 20-и и в началото на 21 век: Япония, Корея, Сингапур и Китай и нейните региони (включително Тайван). Те обаче постигнаха този „чудотворно“ висок икономически растеж чрез приемане на политики, строго забранени от МВФ, Световната банка и международните организации за развитие.

В лекцията си професор Вернер ще обясни какво се е объркало с икономиката и защо дори водещи учени ще признаят в престижни научни издания, че макроикономиката не е постигнала буквално никакъв напредък от поне един век. Той ще обясни, че е необходимо и е крайно време да се приеме научната, основана на доказателства и емпирична изследователска методология и в икономиката. Когато се направи това, специалната роля на банките и създаването на пари, дълго игнорирана от официалните дефиниции в учебниците, става очевидна.

Изводите са, че наистина можем да постигнем икономически напредък. За България това означава, че е възможно устойчиво и бързо икономическо развитие, което осигурява просперитет за всички без кризи. Това включва и начини за справяне с един основен проблем - демографската криза и намаляването на населението. Професор Вернер ще обясни как всичко това може да бъде постигнато.

След края на лекцията участниците ще имат възможност да зададат своите въпроси на проф. Ричард Вернер.

Модератор на събитието ще бъде проф. д-р Юлия Добрева, зам.-ректор на ВУЗФ.

Проф. Ричард Вернер е един от най-известните и авторитетни икономисти в света. Той е професор в Оксфордския университет и в Университета в Уинчестър. През м. октомври т.г. проф. Вернер беше избран за редовен професор във ВУЗФ, където ще ръководи най-новата международна магистърска програма на бизнес университета “Международно банкиране и финанси” (с преподаване на английски език).

На събитието ще присъстват ръководители и представители на държавни институции, бизнеса, академичните и научните среди, икономисти, анализатори и експерти.

Работен език е английски.

Всеки желаещ да участва в публичната лекция може да се регистрира до 4 декември на е-mail assistant@vuzf.bg.

Публичната лекция ще се излъчва на живо във Facebook страницата и Youtube канала на ВУЗФ.

Последна актуализация: 09:02 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Финанси виж още