IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарли Мънгър - „Оракулът от Пасадена“ и дясна ръка на Уорън Бъфет, почина на 99 г.

Мънгър и Бъфет се познаваха от над 60 години, а през последните 45 г. бяха президент и вицепрезидент на Berkshire Hathaway

10:11 | 29.11.23 г. 3
Уорън Бъфет и Чарлз Мънгър. Снимка: Bloomberg LP
Уорън Бъфет и Чарлз Мънгър. Снимка: Bloomberg LP

Най-довереният човек на Уорън Бъфет Чарли Мънгър почина във вторник на 99-годишна възраст, оставяйки празнина в Berkshire Hathaway, която според инвеститори няма как да бъде запълнена въпреки установения план на конгломерата за наследяване, пише Ройтерс.

Berkshire съобщи, че Мънгър е починал спокойно в болница в Калифорния, където живееше. Не се съобщава конкретна причина за смъртта му. Той щеше да стане на сто години на 1 януари.

„Berkshire Hathaway нямаше да постигне сегашния си статут без вдъхновението, мъдростта и участието на Чарли“, заяви 93-годишният президент и главен изпълнителен директор на Berkshire Уорън Бъфет в комюнике.

Смъртта на Мънгър, който е вицепрезидент на компанията от 1978 г., слага край на една ера в корпоративна Америка и в инвестирането.

Заедно с Бъфет Мънгър беше уважаван и обожаван от инвеститори от цял свят, много от които се стичаха на годишните уикенди на акционерите на Berkshire в Омаха, щата Небраска.

Макар че Мънгър не участваше в ежедневните дейности на Berkshire, смъртта му оставя Бъфет без дългогодишната му дясна ръка.

Чарлз Мънгър започва работа при дядото на Уорън Бъфет за 20 цента на час по време на Голямата депресия, за да се издигне до заместник на Бъфет в Berkshire Hathaway в продължение на над 40 години.

Съюзът на Мънгър с Бъфет е един от най-успешните в историята на бизнеса. Те превърнаха компанията от Омаха в конгломерат за милиарди долари с десетки бизнес подразделения.

Мънгър беше известен с лаконичните си, често в едно изречение, размишления за инвестициите, икономиката и слабостите на човешката природа.

Той сравни банкерите с неконтролируемо пристрастени към хероина хора, нарече виртуалната валута биткойн „отрова за мишки“ и заяви пред CNBC, че „златото е нещо прекрасно за зашиване в дрехите, ако сте еврейско семейство във Виена през 1939 г., но мисля, че цивилизованите хора не купуват злато. Те инвестират в продуктивен бизнес“.

Мънгър и Бъфет имаха политически различия – Мънгър беше републиканец, а Бъфет е демократ. Те също така имаха различни лични интереси. Например, Мънгър имаше страст към архитектурата, проектирането на сгради, а Бъфет твърдеше, че дори не знае какъв цвят са тапетите в спалнята му.

Но в Berkshire двамата бяха неразделни, довършваха взаимно идеите си и според Бъфет никога не са се карали.

Когато Мънгър и Бъфет отговаряха на въпроси на акционери на годишните срещи на компанията, Мънгър казваше понякога след края на отговор на Бъфет: „Нямам какво да добавя“. Но по-често имаше, като предизвикваше ръкопляскания, смях или и двете.

„Аз не съм толкова оптимистичен като Уорън“, каза Мънгър на годишната среща през 2023 г., предизвиквайки смях, след като Бъфет изрази обичайния си оптимизъм за бъдещето на Америка. „Мисля, че най-добрият път към човешкото щастие е да очакваме по-малко“, заяви той.

Подобно на Бъфет, Мънгър беше почитател на известния икономист Бенджамин Греъм. Но Бъфет отдаде заслуга на Мънгър, че го е накарал да се съсредоточи в Berkshire върху купуването на чудесни компании на сносна цена вместо на сносни компании на чудесна цена.

„Чарли ме насочи в посоката да не купувам само изгодни компании, както Бен Греъм ме учеше. Това беше силата на ума на Чарли. Той разшири хоризонтите ми“, казваше Бъфет.

Оракула от Пасадена

Почитателите на Бъфет го наричаха „Оракула от Омаха“, но Мънгър също беше на почит сред своите последователи, които му казваха „Оракула от Пасадена“ по името на втория му дом в Калифорния.

За почитателите Мънгър беше колкото известен инвеститор, толкова и загрижен за света психолог. Много от наблюденията му са събрани в книга, „Алманах на бедния Чарли: Мъдростите на Чарлз Т. Мънгър“

След смъртта му Бъфет остава единствената инвестиционна легенда, а светлините на прожекторите се насочват към ръководителите, които действаха до голяма степен в тяхната сянка.

Малко компании са толкова тясно свързвани с лидерите си, както Berkshire беше свързвана с Бъфет и Мънгър. След смъртта на Мънгър вицепрезидентите на Berkshire Грег Абел и Аджит Джайн, които контролираха съответно незастрахователния и застрахователния бизнес на компанията, стават водещи съветници и дясна ръка на Бъфет.

Те бяха издигнати до постовете на вицепрезиденти през 2018 г., но започнаха да поемат по-видима публична роля едва при последните годишни срещи на Berkshire и ще трябва да запълнят по-големи обувки от почти всяка друга компания.

Според ръководителите Абел напълно се вписва в културата на Berkshire, която включва крайна децентрализация, предоставяща на бизнес подразделенията широка автономия.

Това означава, че големи подразделения като железопътната компания BNSF и Geico, специализирана в автомобилните застраховки, които имат хиляди служители, и малки подразделения като компанията за бижута Borsheims със 142 служители могат да работят без намеса от централата на Berkshire, в която са заети само около 26 души.

Но Абел и Джайн имат различен стил от този на Бъфет и Мънгър.

На годишната среща през 2021 г. Джайн беше попитан как общуват с Абел. „Няма съмнение, че връзката на Уорън с Чарли е уникална и няма да бъде повторена. Не общуваме толкова често, колкото Уорън и Чарли. Но всяко тримесечие ще обсъждаме съответните ни бизнеси“, отговори Джайн.

Абел заяви, че с Джайн редовно се консултират, особено, ако се случи нещо необичайно в някой от бизнесите на Berkshire.

Конгломератът има план за наследяване поне от 2006 г., когато Бъфет, по онова време на 75 години, уведоми акционерите, че компанията, която управлява от 1965 г., ще бъде подготвена за оттеглянето му.

На годишното заседание на Berkshire през 2021 г. Мънгър намекна без да иска, че 61-годишният Абел, който е роден в Едмънтън, провинция Албърта в Канада и четвърт век работи за Berkshire Hathaway Energy, е определен за следващия главен изпълнителен директор.

72-годишният Джайн ще запази наблюдението върху застрахователните дейности.

Бъфет не пестеше похвали и за двамата ръководители, като нарече Абел „човек първа класа“ във видео послание от 2013 г., а Джайн определи като „суперзвезда“.

Абел, който е почитател на хокея, завършва университета в Албърта през 1984 г., след което работи за PricewaterhouseCoopers и енергийната компания CalEnergy и започва работа в MidAmerican Energy през 1992 г. Berkshire купува компанията през 2000 г.

Абел става ръководител на MidAmerican през 2008 г. и се възползва от способността си, необичайна за комуналната индустрия, да задържа печалби вместо да плаща дивиденти. Това го освобождава да придобива бизнеси и да разширява компанията към възобновяемата енергия.

Инвеститорите ще трябва да почакат Абел да поеме ръководството на конгломерата, за да разберат доколко е склонен да се освобождава от слабо представящи се бизнеси или с посредствени перспективи, след като предшествениците му обичаха да купуват и задържат бизнеси завинаги. Предстои да разберат и дали Berkshire ще плати първия си дивидент от 1967 г.

Джайн, който е роден в индийския щат Одиша, специализира оценка на риска, особено големи рискове като природни бедствия. Той става част от Berkshire през 1986 г.

Освен двамата топ ръководители Berkshire планира също да привика големия син на Бъфет Хауърд да стане неизпълнителен президент, отговарящ основно за запазването на културата на компанията.

Тод Комбс и Тед Уесчлър, които помагат на Бъфет да управлява портфейла на Berkshire с обикновени акции на стойност над 300 млрд. долара, около половината от които са акции на Apple, вероятно ще поемат изцяло управлението му.

Изгубено наследство

За акционерите знакова във вселената на Berkshire беше годишната ѝ среща, известна като „Уудсток за капиталисти“, на която Бъфет и Мънгър отговаряха над пет часа на въпроси на акционери.

Това е уикенд за пазаруване, конференции на инвеститори и събития, привличащи десетки хиляди хора към Омаха в началото на май, въпреки че почитателите могат да наблюдават и стрийминг на срещата от домашните си компютри или смартфони.

Много акционери, особено местни, казват, че ще продължат да ходят, но други не са толкова сигурни.

„Това, което ни привличаше към тези мъже, бяха съветите им за воденето на пълноценен живот чрез указания към хората как да мислят ясно, да бъдат честни към себе си, да се учат от грешки и да избягват бедствия“, казва Уитни Тилсън, инвеститор, който преди управлявал T2 Partners и Kase Capital и присъствал на много срещи.

През май 2020 г., в разгара на пандемията, Бъфет проведе срещата виртуално от Омаха. Мънгър не присъства на нея.

„Това не прилича на годишна среща, защото партньорът ми от 60 години Чарли Мънгър не седи тук. Мисля, че хората, които идват на нашата среща, всъщност идват, за да слушат Чарли“, каза Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Gna
преди 5 месеца
Хората не трябва да забравяме цената на парите и на всеки колко му е коствало да постигне успехите си- https://***.businesstoday.in/latest/corporate/story/charlie-munger-worked-12-hours-a-day-to-earn-2-a-kid-in-the-great-depression-407519-2023-11-29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
Мир на праха му.И забележка за редакторите-Джаин не е роден в индианският щат Одиша, а в индийският щат Одиша.Правете разлика бе.Вярно е,че на английски думата е една и съща (indian), ама все пак..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още