IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската заетост забавя американския сектор на услугите

Измерителят за заетостта сред доставчиците на услуги e спаднал до над тригодишно дъно от 43,3 пункта

19:00 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Секторът на услугите в САЩ е завършил 2023 г. почти със стагнация, тъй като показател, измерващ заетостта, регистрира най-големия си спад от повече от три години насам, пише Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките в сектора на услугите на Института за управление на доставките (ISM) е спаднал с 2,1 пункта, най-много от март насам, до 50,6 пункта през декември. Въпреки че индексът е останал над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, това беше вторият му най-слаб резултат за годината.

Секторът на услугите в САЩ губи инерция. Графика: Bloomberg Секторът на услугите в САЩ губи инерция. Графика: Bloomberg

Показателят остана и под всички оценки на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Продължителното забавяне при услугите би предизвикало опасения за риск от по-сериозно охлаждане на икономиката на САЩ. По-рано тази седмица от ISM заявиха, че еквивалентният индекс за фабричното производство е останал на отрицателна територия за 14-и пореден месец.

Измерителят на заетостта сред доставчиците на услуги е отстъпил със 7,4 пункта до 43,3 пункта, достигайки най-ниското си ниво от юли 2020 г., което сигнализира за разхлабване на американския пазар на труда.

Отделен официален доклад, публикуван в петък показа, че новите позиции в частния сектор са се увеличили през декември след ревизирани в низходяща посока данни от предходните два месеца. Тримесечната средна стойност от 115 хил. позиции съвпада с най-ниската от средата на 2020 г. насам.

Докладът на ISM също така отчете, че броят на новите поръчки, направени при доставчици на услуги, е ударил тримесечно дъно, което е индикатор за по-умерени перспективи за търсенето.

„Има опасения, свързани с икономическата, геополитическата несигурност и трудовите ограничения“, заяви в изявление Антъни Нийвс, председател на комисията за бизнес проучвания в Института за управление на доставките.

Девет индустрии отчитат ръст през декември, сред които хотелиерството и ресторантьорството, здравеопазването, транспортът и складирането.  В същия брой сфери се наблюдава спад на активността, с най-сериозен такъв при недвижимите имоти и развлеченията.

Въпреки че основният показател на мениджърите по поръчките се е понижил, индексът, измерващ бизнес активността, който е паралелен на показателя за фабричната продукция на ISM, се е разраснал с по-бързи темпове през декември.

Показателят на ISM, проследяващ нагласите за запасите, също e спаднал с близо 7 пункта, след като през ноември се повиши до най-високото си ниво от началото на пандемията. Той е останал под границата от 50 пункта, което подсказва, че доставчиците отчитат по-добър баланс между търсене и предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още