IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz Trade: Заплатите в България ще растат два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г.

Експертите очакват около 2% увеличение на БВП за 2024 г. и 2,5% за 2025 г.

13:00 | 16.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г. Очакваният ръст при заплатите е 9%, докато средногодишната инфлация ще се установи на нива от 4%. Макар ръстът на възнагражденията да се забавя в сравнение с очакваните 13,5% за 2023 г., той ще изпреварви убедително увеличението на цените. Това предвижда Allianz Trade в регулярния си доклад за България.

Въпреки това анализаторите очакват по-малък ръст на потребителските разходи – едва 2% за 2024 г. спрямо 5,5% и 3,7% съответно през 2023 и 2022 г., когато те бяха ключов фактор за развитието на българската икономика. Домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето - от една страна, заради по-малкото увеличение на заплатите и, от друга, заради нарастващите лихви и по-неблагоприятните условия за кредити.

Като основен двигател на икономическия ръст у нас през 2024 г. в годишния доклад на Allianz Trade се посочват публичните разходи. При тях се очаква ръст от близо 4% след свиване с около 1% през миналата година.

Инвестиционната активност също ще се възстанови през следващите две години, движена от публични инвестиции, включително проекти, финансирани от Nеxt Generation EU. Прогнозираният ръст на инвестициите за тази година е 4,2% при нулев растеж за 2023 г.

Анализаторите очакват българският износ да се възстанови бавно и постепенно успоредно с раздвижването на експортните пазари. Предвиждането за 2024 г. е за ръст от 4,2%, което идва след противоположната тенденция на свиване с 2,5% през 2023 г. Вносът обаче ще се възстановява по-убедително и така приносът на нетната търговия ще стане отрицателен.

На база очакваната динамика прогнозата e за умерен растеж на българската икономика с около 2% ръст на БВП за 2024 г. и 2,5% за 2025 г.

"Наличието на валутен борд и традиционно предпазливата финансова политика на България осигуряват устойчивост. Валутният борд обаче до голяма степен неутрализира паричната политика, като ограничава използването ѝ за противодействие на ценовия натиск от 2021 г. насам. Затова очакваме валутната стабилност да се запази, но ценовата стабилност няма да бъде напълно възстановена преди 2025 г.“, обяснява д-р Манфред Щамер, главен анализатор на Allianz Trade. „Прогнозата ни е България да се присъедини към еврозоната най-рано през 2025 г.“, допълва той.

Бизнес средата в България е оценена като „адекватна с някои неотстранени слабости“. Сред основните предизвикателства пред българската икономика експертите за поредна година посочват нерешените проблеми с корупцията и ефективността на съдебната система, нестабилността на правителството и общественото недоволство от стандарта на живот. Те обръщат внимание и на уязвимостта от външноикономически сътресения заради голямата експортна зависимост.

„Възстановяването на износа е глътка свеж въздух за българския бизнес, но не очакваме то да бъде нито бързо, нито лесно. Предвид усложнената икономическа обстановка в редица държави, които са сред традиционните експортни дестинации, както и глобалната прогноза на Allianz Trade за ръст на фалитите и тенденция на увеличаване на периодите на разплащане между фирмите, нашата препоръка към българските компании е за повишено внимание, проверка на контрагентите, прецизно следене на дължимите вземания и по възможност скъсяване на сроковете за получаването им. Застраховката на търговски кредити също е ключов инструмент, който помага на бизнеса да управлява риска и когато работи с познати партньори, и когато търси нови възможности и пазари”, обяснява Камелия Попова, управител на Allianz Trade за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 2 месеца
По-големи глупости скоро не бях чел ... инфлация от 4% ... тя е толкова за месец/два, на стоките, които потребителите РЕАЛНО ползват, а не разни ИЗМИСЛЕНИ малки, средни, дребни, големи, базови и други "кошници" ...Съвсем *** пример - София/яйца/големи XL - декември бяха по 44ст. , сега, а и януари вече са по 55ст. ...Тези от Allianz Trade сигурно са взели данните от НСИ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
Ever
преди 2 месеца
Тя и безработица нещо взе да расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още