IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Единствено по-високата инфлация в България ни спира за еврозоната

Няма да правим компромиси със състава на кабинета след ротацията заради ДПС, заяви Николай Денков

10:43 | 10.01.24 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Единственото, което ни спира за еврозоната, е по-високата инфлация в България, тъй като тръгваме от по-ниски доходи. Това каза премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии във Facebook.

Отговарянето на актуални въпроси стана традиция от началото на управлението на кабинета на Денков. До момента, в края на всеки месец, премиерът коментира актуални за обществото теми с граждани.

Днес Денков заяви, че преди няколко дни е имал среща с президента на Европейска централна банка Кристин Лагард. „Тя ми каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим“, разказа Денков. Той допълни, че с министъра на финансите Асен Василев обсъждат допълнителни мерки, за да спадне по-бързо инфлацията. „Част от нашата инфлация идва от по-високите доходи през последните години, които са по-високи от инфлацията, но също така и заради наваксването, което имаме и по-високия растеж, който е един от най-високите в ЕС миналата година“, посочи Денков.

Премиерът отчете, че България вече не е страната с най-евтината работа ръка, като с повишаването на доходите сме изпреварили Унгария и страната ни вече е предпоследна по този показател в ЕС.

На въпроси, свързани с предстоящата ротация в началото на март, Денков заяви, че няма да се правят компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС.

Трябва да минем през разговори с ръководството на ДПС за подкрепа на правителството, защото колкото е по-широка подкрепата за правителството в парламента, толкова по-добре, заяви Денков. „Ако ДПС е готово да подкрепи състав на Министерския съвет, който ние смятаме за добър, това би било само допълнителна „екстра", каза премиерът.

Денков потвърди, че при ротацията министри ще бъдат сменяни само ако и двамата с Мария Габриел са съгласни това да се случи. Министрите трябва да продължат работата си, за да се опитат да изпълнят това, което са започнали. Ще бъдат сменяни, само ако наистина е необходимо, това ще бъдат единични случаи, заяви Денков.

За него е важно всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. Една или друга медийна изява не може да бъде основа за смяна на министър, уточни той.

Денков съобщи, че вече е събрал информацията, има представа кой министър как се справя и в следващите дни тази информация ще бъде споделена с Мария Габриел и с партийните лидери. „Когато ние с Мария Габриел се уточним как да изглежда модифицираният състав на Министерския съвет, отиваме при партийните лидери, за да поискаме тяхната подкрепа", каза Денков.

На въпрос за договорка за Асен Василев като втори вицепремиер Денков каза, че няма такава договорка.

По думите му договореното трябва да се спазва, а то е да бъде направена ротация между него и Мария Габриел на премиерското и вицепремиерското място. „В началото предлагахме втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега виждаме, че те правят такова предложение“, каза Денков. Ако държат на него, няма нищо лошо Василев да бъде втори вицепремиер, посочи премиерът и уточни, че никога не е ставало дума да бъде променена договорката за началото на ротацията. 

На въпрос Никола Минчев или Атанас Атанасов трябва да бъде председател на Народното събрание, Денков каза, че той няма съмнение, че и двамата биха се справили с тази роля. Минчев вече е бил председател на парламента, Атанасов има огромен парламентарен опит, подчерта премиерът.

На въпрос за бъдещо коалиционно споразумение Денков каза, че това е въпрос на разговори. „Може би е добре да има такова, но важна е управленската програма, за да се работи в координация“, посочи той.

Денков каза, че неговият план за тази година, с наближаването на края на управленската програма за 2024 г., е да се подготви управленска програма за следващите години, до края на мандата, която да бъде насочена към демографските проблеми, здравеопазването, образованието.

По темата за влизането на България в Шенген Денков каза, че е реалистично да търсим решение за дата или за тази година, или за началото на следващата за приемане. Преговорите със сигурност ще започнат през настоящата година, каза премиерът и подчерта, че Шенген по въздух и вода е постижение на правителството и Народното събрание през последните седем месеца и всякакви критики по думите му са некоректни.

Относно ползите от приемането на България в шенгенското пространство Денков каза, че всеки месец десетки хиляди българи пътуват до Европа и чакат на опашки дълго време, защото не сме членове на Шенген. Приемането е удобство за българските граждани, които учат, работят и отиват за кратки периоди в страните от Шенген. Приемането е и огромно облекчение за туризма, допълни премиерът.

Относно бежанците Николай Денков определи като измислици твърденията за влизането в България на стотици хиляди бежанци от Сирия и Афганистан. „Това е измислица, активно лансирана от политически лица, които искат да уплашат българските граждани", каза Денков.

Той подчерта, че в момента България спазва Дъблинското споразумение и няма допълнителни договорки за приемане на повече бежанци. „Единственото, което сме поели като ангажимент, е да работим по-бързо, да охраняваме по-добре външните граници, да работим заедно с другите европейски държави по охраната на нашите граници“, посочи премиерът.

Според него в основата е дезинформация, която плаши хората, че България се е съгласила да приеме хиляди бежанци срещу влизането в Шенген по въздух и вода. В тази връзка Денков съобщи, че ще бъде създадено координационно звено към Министерския съвет за борба с дезинформацията.

Денков коментира и темата с договора с „Боташ". По думите му „има проблем с договора“. „Бяха изискани документи, за да се провери дали не нарушава европейските правила. Все още нямаме обратна връзка от ЕК. За България договорът не е изгоден, асиметричен е, дългосрочен със сериозни ангажименти", каза премиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Retribution
преди 3 месеца
До: OHЯПри високи лихви ще намалеят кредитите а банките ще си печелят от по-високите лихви защото много хора се излъгаха през последните 12 -16 месеца да теглят кредити на почти никаква лихва.Банкерите не са прости - измислили са го, да му мислят тия дето ще трябва да плащат сметката следващите няколко месеца.И само да кажа, когато камбанарийката е по-високо по-хубаво се виждат нещата ама за тоя дето гледа.Купувайте смело щом банката ви дава пари! Те банките само за вас мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
OHЯ
преди 3 месеца
Рев при ниски лихви , рев при високи лихви ! Няма угодия и всеки гледа от неговата си камбанарийка , колкото и да е ниска тя ! И да питам първия коментиращ , при високи лихви банки ще губят или ще печелят ? И това на чий гръб ще е ? Аман от некомпетентни , но ГЕНЕРИРАЩИ мнения !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
Ever
преди 3 месеца
Кредите в България като са с по 2-3-4% по-ниски, отколкото в Еврозоната как да няма инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Високата инфлация КОЙ Я ГЕНЕРИРА ?ЕВТИНИ КРЕДИТИ ПРЕЗ БАНКИТЕ ,ДЪЛГОВЕ КОИТО НАЛИВАТЕ В ИКОНОМИКАТА ?ХАРЧЕНЕ НА КИЛОГРАМ ?КОЙ Я ГЕНРИРА ТАЯ ИНФЛАЦИЯ ?Отговорете на обществото де ?Защо банките генерират милиарди печалби за наша сметка ,а Вие нарочно стимилирате ниски лихви и не правите нищо по въпроса лихвите да се вдигнат и да се ограничи инфлацията и поскъпването на всичко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още