IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на икономиката се похвали с рекорден ръст на чуждите инвестиции

Очаква се българският офис на германската Flix да е вторият най-голям след този в Мюнхен

15:42 | 22.01.24 г.
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов се похвали с най-високия ръст на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за последните 12 години в България. Само за периода януари – ноември 2023 г. те са в размер на 7 млрд. лева. Увеличението е с близо 2 млрд. лева повече спрямо същия период на 2022 година, обяви Богданов по време на среща с Кристоф Дебюс, главен финансов директор на германската компания Flix, и Петър Банков, директор на глобалния център за услуги на компанията у нас, съобщават от пресцентъра на ресорното министерство. На срещата са обсъдени бъдещите планове за разширение на германската компания в България.

„България се превръща в център за развойна дейност в региона. Разполагаме с доказан инженерен капацитет и все повече компании проявяват интерес да открият именно R&D и експертни центрове у нас“, каза Богданов.

Министърът на икономиката и индустрията и представителите на Flix обсъдиха развитието на компанията в страната и разширение на дейността ѝ по линия на глобалния център за услуги на компанията в София и наемането на нови служители в него.

През 2021 г. FlixMobility, известна с транспортни услуги чрез марките FlixBus и FlixTrain, инвестира в експертен център в София (Knowledge Hub Sofia). В него работят над 60 души, като се предвижда екипът да продължи да се разраства и да достигне 100 специалисти още през тази година, стана ясно на срещата. С това българският офис ще се превърне във втория най-голям център на германската компания след този в Мюнхен.

Flix е основана през 2012 г. и присъства вече в 42 държави с над 78 млн. клиенти, като управлява транспортни услуги в Европа, Северна и Южна Америка. Благодарение на бизнес модела и иновативната си технология компанията бързо създава най-дългата автобусна мрежа в Европа, където е оператор номер едно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още