IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на бизнеса в Австралия е останало слабо и през декември

Постепенното забавяне на икономиката е влошило бизнес условията в края на 2023 г.

11:45 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес условията в Австралия са се влошили през последния месец на 2023 г., а доверието е останало на нива под средните, отразявайки ефекта от затягането на паричната политика на Австралийската централна банка, която има за цел да се справи с високата инфлация.

Бизнес условията, които измерват продажбите, заетостта и рентабилността, са се понижили с 2 пункта до 7 пункта през декември, сочи проучване на National Australia Bank Ltd. (NAB), публикувано във вторник и цитирано от Bloomberg. Индексът за бизнес доверието се е повишил до минус 1 пункт.

„Условията бяха на високо ниво в началото на  2023 г., но постепенно се влошиха през годината, тъй като икономиката се забави“, заяви Алън Остър, главен икономист на NAB, в изявление. „Важно е, че през декември натиска върху производствените цени отслабна, а ръстът на разходите за труд и покупки се забави.“

Австралийската централна банка повиши лихвените проценти с общо 4,25 процентни пункта от май 2022 г. насам, за да се справи с ускорението на инфлацията в икономика, която се доближава до максимална степен на заетост и нарастването на населението стимулира търсенето. По-високите разходи по заемите оказаха голямо влияние върху нагласите на домакинствата, а тези на бизнеса доскоро изглеждаха стабилни.

Инфлацията в Австралия все още остава над целта на централната банка. Графика: Bloomberg Инфлацията в Австралия все още остава над целта на централната банка. Графика: Bloomberg

„Известни корекции при цените заради Черния петък и следколедните разпродажби са нормални, но подобрението в сезонно изгладените ценови показатели в проучването вероятно сигнализира за известно забавяне на базисната инфлация“, заяви Остър.

„Като цяло резултатите от проучването показват, че икономическият растеж се е забавил значително към края на 2023 г., след като се представяше по-добре от очакваното през по-голямата част от годината, и това забавяне започва да се отразява в показателите за инфлация.“

Докладът от вторник показа, че условията за търговия са се влошили с 3 пункта до 10 индексни пункта и заетостта също е спаднала, докато рентабилността е останала стабилна на ниво от  6 индексни пункта.

Централната банка предупреди, че може да е необходимо допълнително затягане на паричната политика, въпреки че последните месечни данни за инфлацията и заетостта сигнализират за спад на търсенето. Първата среща на централната банка тази година е на 5-6 февруари.

„Бизнесът остава предпазлив, тъй като растежът вероятно ще остане слаб за момента“, обобщи Остър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още