IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в японската столица се е забавила под 2% за първи път от над година и половина

Ръстът на цените в Токио, без да се включват пресните храни, се е забавил до 1,6% през януари

11:05 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Токио е спаднала под 2% за първи път от над година и половина насам, забавяйки се с по-бърз от очаквания темп, което може да накара Японската централна банка (ЯЦБ) да бъде по-предпазлива с това кога да започне дългоочакваното затягане на паричната си политика през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени в Токио, без да се включват пресните храни, са се повишили с 1,6% през януари в сравнение с ръст от 2,1% през декември, съобщиха от японското Министерство на вътрешните работи в петък. Темпът на инфлация е най-слабият такъв от март 2022 г. насам, тъй като енергията е продължила да поевтинява, а ръстът на цените на нощувките в хотели и преработените храни се е забавил.

Това прави януари третия пореден месец, в който инфлацията се охлажда, като резултатът остава под очаквания от икономисти ръст от 1,9% и отчита забавянето на увеличението на цените на основните услуги. Данните за Токио са предварителен индикатор за националната тенденция, което предполага, че общият ръст на цените в Япония също ще се забави повече от очакваното през този месец.

Инфлацията в Токио се е забавила за трети пореден месец. Графика: Bloomberg Инфлацията в Токио се е забавила за трети пореден месец. Графика: Bloomberg

Последните данни вероятно ще усложнят инфлационната картина за централната банка, докато тя обмисля най-подходящия момент за премахване на последния в света отрицателен лихвен процент. Въпреки че не се очаква резултатите за столицата да отклонят регулатора от очаквания курс за нормализиране на политиката, изненадващо рязкото забавяне може да допълни аргументите, че са нужни повече доказателства за стабилен ръст на цените, преди централната банка да започне да повишава лихвите си.

„Мисля, че гуверньорът Казуо Уеда почти взе решение да сложи край на ултрахлабавата политика и днешните резултати не променят мнението ми, че той ще го направи през април“, коментира Тору Суехиро, главен икономист в Daiwa Securities. „Но съществува риск той да избърза, затова централните банкери остават предпазливи и вероятно ще запазят склонността си към разхлабване на политиката отново, след като лихвите станат положителни".

Данните от петък отчитат спад при цените на енергията, който се е ускорил до 20% през януари, оказвайки най-голямо влияние върху общия резултат, а забавянето на инфлацията на преработените храни до 5,7% е отслабило най-големия фактор за повишение на цените като цяло.

Базисната инфлация в столицата Токио, която премахва цените на пресните храни и енергията, също се е забавила до 3,1% през януари, което е пети пореден месец на забавяне за нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още