IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия през декември са най-слабите от година насам

Резултатът може да повлияе решението на централната банка следващата седмица

10:17 | 30.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в Австралия се намалели повече от очакваното през декември, изтривайки значителния ръст от предходния месец, когато потребителите пазаруваха по-интензивно, за да се възползват от намаленията по време на Черния петък, предава Bloomberg.

Продажбите са спаднали с 2,7% миналия месец в сравнение с очаквания спад от 1,7%, показват данни на статистическата агенция на страната (ABS) във вторник. Резултатът беше най-слабият от една година насам.

Продажбите на дребно в Австралия са намалели повече от очакваното през декември. Графика: Bloomberg Продажбите на дребно в Австралия са намалели повече от очакваното през декември. Графика: Bloomberg

Данните за декември следват ревизиран надолу ръст от 1,6% в продажбите на дребно през ноември, което затвърждава наблюдаваната през последните години тенденция на слабо потребление през последния месец от годината.

„Това изместване на потребителските разходи от декември към ноември отразява нарастващата популярност на намаленията по време на Черния петък и въздействието на натиска на разходите за живот, тъй като потребителите търсят изгодни сделки и се възползват от отстъпките през ноември“, заяви Бен Дорбър, ръководител на отдела за търговия на дребно в ABS.

Продажбите на дребно могат да повлияят на решението за лихвите на Австралийската централна банка на срещата на 5-6 февруари, тъй като потреблението представлява повече от половината от брутния вътрешен продукт на страната.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно са нараснали с 0,8%, което е доста под темпа, наблюдаван в началото на 2023 г., тъй като по-високите разходи по заеми и натискът върху разходите за живот свиват харчовете на домакинствата.

Централните банкери ще получат допълнителни подробности за състоянието на икономиката от 2,3 трилиона австралийски долара (1,5 трлн. щатски долара) в сряда, когато данните за инфлацията се очаква да покажат, че ръстът на цените се е забавил през последните три месеца на 2023 г., сочи проучване на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още