IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри отново достъпа на Полша до средства по Плана за възстановяване

Средствата бяха замразени заради проблеми с върховенството на закона в страната

17:15 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Европейският съюз одобри отпускането на фондовете за възстановяване след пандемията на Полша, след като новото правителство на премиера Доналд Туск се ангажира да възстанови съдебната независимост в съответствие със стандартите на ЕС, съобщава Bloomberg.

Първоначалното отблокиране на средства за възстановяване в размер на 6,2 млрд. долара, спрени от Европейската комисия заради опасения около върховенството на закона, се случва в отговор на искане от Варшава. Полша е изпълнила два от т.нар. изисквания, обвързани със съдебната независимост, и едно около системите за одит и контрол, заяви говорител на ЕС в Брюксел.

„Днес обръщаме страница по проблемите с върховенството на закона с Полша“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йорува в публикация в X (Twitter). „Съдебните крайъгълни камъни в Плана за възстановяване бяха изпълнени. Европейската комисия беше обективна и подкрепяща, както винаги в миналото“, посочи тя.

Решението засяга средства по Плана за възстановяване от почти 60 млрд. евро, заделени за Полша. Отделно от това ЕК каза още, че Варшава е изпълнила условията, които ще ѝ позволяват да получи достъп до кохезионни фондове за до 76 млрд. евро, които също бяха спрени.

Правителството на Полша показва, че ще изпълнява европейските стандарти, макар че не всички от предложените мерки вече са приложени, казват представители на ЕС, пожелали анонимност.

Решението подчертава доверието в Туск, чиято управляваща коалиция си подсигури мнозинство на изборите през октомври с обещанието да поправи отношенията с 27-членния съюз. Премиерът обеща да възстанови достъпа до подкрепа за милиарди, която бе блокирана заради спорове между предишното националистическо правителство и ЕК заради упадъка на демокрацията.

Решението на ЕК все още трябва да бъде одобрено от страните членки на ЕС. Средствата, до които Полша има потенциален достъп, формират около една пета от годишния БВП на страната.

ЕС отказа да освободи дела от помощта на блока за Полша, докато Варшава не изпълни серия от условия, които се фокусират върху премахване на противоречивите промени в съдебната система, въведени под предишното правителството на партията „Право и справедливост“, която управлява 8 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още